Publicat: 9 Iulie, 2019 - 10:00
Share

Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului au desfasurat sambata, 6 iulie, o campanie de depistare a diabetului in localitatile Pleasa, Urlati si Mizil, din judetul Prahova. Actiunea, desfasurata in parteneriat cu Spitalul Witting, a fost una de anvergura, implicand 30 de voluntari, medici, asistenti medicali si personal auxiliar. Persoanele prezente au beneficiat de un control al glicemiei si de asistenta de specialitate din partea medicilor diabetologi. In localitatile Pleasa si Urlati, pacientii au beneficiat si de un consult cardiologic.

Danut Pruna, voluntar coordonator la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, a afirmat: "Astazi, am desfasurat o noua activitate in cadrul campaniei “Sanatate pentru Sate”, o campanie de mare amploare. Pentru prima data, am desfasurat intr-o singura zi actiuni in trei locatii, am fost in orasele Urlati si Mizil, dar si in satul Pleasa. De aceasta activitate au beneficiat peste 300 de persoane, a fost o campanie foarte apreciata de catre localnici, mai ales ca unii au un acces greoi la medici specialisti, uneori nici medicii de familie nu sunt suficienti pentru o populatie atat de numeroasa".

Dr. Simona Carniciu, medic specialist in Diabet, Boli de Nutritie si Boli Metabolice, voluntar la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, a avertizat: "Este nevoie de o depistare precoce a diabetului pentru ca sunt foarte multe cazuri nedescoperite, sunt foarte multe persoane care nu merg la medic, sunt foarte multe persoane care nu stiu ca au dreptul prin medicul de familie, o data pe an, la bilantul anual, adica, la un set complet de analize uzuale. Din cauza acestor factori a crescut si numarul de diabetici. Ingrijorator este ca acei pacienti care nu sunt depistati, pot ajunge in stadii destul de avansate la medicul diabetolog, complicand foarte mult si tratamentul si stilul lui de viata. De aceea, aceste campanii de depistare precoce a diabetului in Romania sunt ca o mina de aur pentru diabetologie pentru ca in momentul in care reusim sa depistam precoce un pacient diabetic reducem enorm costurile de sanatate aferente acestor pacienti care sunt mari consumatori in tot ceea ce inseamna bugetul alocat sanatatii".

Dr. Camelia Diaconu, medic internist si cardiolog, voluntar la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, a specificat:
"De data aceasta, personajul principal al acestei actiuni a fost bolnavul cu diabet zaharat sau cu risc de a dezvolta diabet zaharat. Am efectuat consultatii de cardilogie intrucat diabetul zaharat este o boala care evolueaza cu multiple complicatii cardiovasculare, astfel incat, la bolnavii pe care i-am consultat astazi am diagnosticat hipertensiune arteriala, boala cardiaca ischemica, aceste boli reprezentand, de fapt, principalele complicatii cardiovasculare ale bolnavului cu diabet zaharat".

Actiunea social-filantropica a voluntarilor Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului s-a derulat in cadrul Spitalului Orasenesc Sfanta Filofteia, din Mizil. 

Rosu Leonard, managerul Spitalul Orasenesc Sfanta Filofteia Mizil, a argumentat: "Activitatea de astazi este una deosebita, foarte importanta pentru comunitate. Este cunoscut faptul ca este mult mai usor sa previi sau sa descoperi o boala intr-o faza incipienta, decat sa o tratezi ulterior cu costuri mari. Am fost sprijiniti de toate forurile, de catre Directia de Sanatate Publica, Primaria, am colaborat foarte bine cu echipa de voluntari si suntem foarte multumiti de ceea ce s-a intamplat".

"A fost o activitate foarte importanta si pentru mine si pentru alti batrani, care au mai putine posibilitati sa mearga la analiza si daca s-ar face si alte analize, ar fi si mult mai bine", a spus o pacienta.

"Doamna doctor m-a sfatuit sa-mi iau tratamentul si sa tin regim si o sa fie bine", a adaugat o alta pacienta.

"Ma bucur ca acesti medici au venit in comunitatea noastra, aici, si-au rapit din timpul lor liber si au venit in mijlocul nostru ca sa ne examineze si pe noi. Este o actiune benefica si o actiune care mi-as dori sa se intample din ce in ce mai des in cadrul parohiei noastre si in cadrul tuturor parohiilor", a indemnat alt pacient. 

Actiunile voluntarilor Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului de depistare si prevenire a diabetului in localitatile Pleasa, Urlati si Mizil, din judetul Prahova, au fost sustinute de catre preotii care pastoresc aceste comunitati.

Preotul Paroh Marius Gheorghe, de la Parohia Pleasa, judetul Prahova, a spus: "Este pentru prima data cand voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului ajung in localitatea noastra cu aceasta campanie “Sanatate pentru Sate”. Ei au mai fost aici si cu alte activitati si aceasta a fost primita cu multa bucurie. Iata, desi suntem intr-o localitate apropiata de Ploiesti, totusi si viata de la sat se vede cumva afectata de viteza aceasta in care traim cu totii. Imi spuneau oamenii ca de cele mai multe ori au amanat, chiar si aceasta glicemie, un EKG, o tensiune, sunt niste analize pe care ar trebui sa le luam in mod periodic pentru ca sanatatea este un dar de nepretuit pe care il primim de la Dumnezeu. Cred ca aceasta campanie “Sanatate pentru Sate” tocmai arata aceasta unitate dintre Biserica si medicina, dintre lucrarea lui Dumnezeu si mainile pe care el le imprumuta, mainile acestor medici inimosi si plini de dragoste fata de aproapele care lasa toate deoparte pentru o zi, pentru a veni in ajutorul semenilor".

Preotul Tanase Petroniu, de la Parohia Sfintii Voievozi, Urlati, secretar Protoieria Urlati, a afirmat: "E benefica si e binevenita actiunea voluntarilor! Oamenii au nevoie sa se cerceteze si daca nu le dam acel impuls, de cele mai multe ori, sunt delasatori. Ne dorim ca aceste activitati, aceste actiuni ale Patriarhie Romane in colaborare Ministerul Sanatatii, sa se dezvolte cat mai mult ca intreaga tara sa beneficieze de aceste campanii care sunt puse in mod gratuit la indemana oamenilor".

 

Preotul Paroh Adrian Tudorache, Parohia Ciresaru, Mizil, a concluzionat: "Echipa medicala “Sanatate pentru Sate” este binevenita in orasul Mizil, cat si pentru localitatile limitrofe acestui oras deoarece sunt foarte multe persoane in varsta care nu aveau posibilitatea sa faca aceste analize in mod regulat sau macar din cand in cand. Sunt foarte multi batrani care se bucura astazi pentru ca isi pot controla sanatatea, de multe ori fiind speriati de anumite simptome si nestiind unde sa apeleze. Medicii de aici au fost deschisi la astfel de programe pentru ca obiectivul lor este sanatatea celor din localitatea unde isi desfasoara activitatea, asa ca voluntarii CMN au fost primiti foarte bine.

Campania "Sanatate la sate" se derulează cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și sub îndrumarea Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru, iniţiator şi coordonator al tuturor campaniilor de la Paraclisul Catedralei Naţionale. 

 

Tag-uri Geo: