Publicat: 29 Mai, 2019 - 08:00
Share

Campania de "Preventie si educatie pentru sanatate" desfasurata de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului a ajuns in aceste zile, pentru prima data, in Republica Moldova. Sfaturi despre cum sa isi mentina o viata sanatoasa au primit elevii Scolii „Gheorghe Asachi” din satul Cucora si elevii Gimnaziului „Constantin Stere” din Chircani, raionul Cahul.

Dr. Gabriela Cirica, medic Primar Medicina Interna si voluntar la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, a declarat: "Copii au fost minunati in cadrul acestei scoli, au aratat un interes deosebit pentru sanatate, fapt care ma bucura foarte tare, intrucat in ultima vreme educatia sanitara si mai ales preventia este oarecum neglijata si de aici apar problemele de sanatate ale oamenilor. Astazi, le-am vorbit despre igiena generala si despre norme de pastrare a corpului sanatos printr-o igiena riguroasa pentru ca un corp sanatos poate duce pe acest om sa se dezvolte normal si sa fie un bun cetatean".

Copiilor le-au fost prezentate teme cu impact pentru sanatatea lor, notiuni de igiena corporala, postura corecta, periajul corect al danturii, precum si tehnici de recunoastere si gestionare a comportamentului cunoscut sub denumirea de bullying. De asemenea, au fost prezentate si notiuni de igiena. 

"A fost foarte interesant si ni s-a spus ca sa fii victima si agresor este o egalitate si trebuie mereu sa stim ca trebuie sa fim oameni si sa nu fim nici victime, nici agresori, deoarece viata este foarte interesanta si mereu ne da diferite incercari", a spus o eleva.

Ina Gota, director la Scoala Gheorge Asachi, Cucora, Republica Moldova, a afirmat: "Este foarte binevenita vizita dumneavoastra, a unor medici in fata copiilor nostri care sa le vorbeasca despre modul sanatos de viata, despre alimentatie, despre igiena. Aceste prezentari sunt foarte importante chiar daca noi vorbim intotdeauna la orele de biologie, dezvoltare personala, avem module speciale in care se vorbeste despre modul sanatos de viata, cel mai bine ne pot vorbi medicii, cei care cunosc bine aceasta meserie si copiilor li se pare interesant atunci cand vin oameni in haine albe si mai ales de peste Prut".

Aceeasi parere o impartaseste si profesorul Eugenia Ciobanu, de la Gimnaziul „Constantin Stere” din Chircani, raionul Cahul: "Imi pare bine ca am mai confirmat si noi o data ceea ce invatam la scoala, la lectiile de biologie, pentru ca sunt profesor de biologie si cand le vorbesc uneori pare asa o gluma. Acum ei au vazut oameni veniti din Romania, din tara mama si care sa le spuna aceleasi lucruri. Sunt nespus de fericita si de implinita pentru ca mereu le spun la ore si ei parca nu ma cred. Facem si unele exercitii practice, ne aliniem langa perete sa vedem daca coloana vertebrala corespunde, are curburile".

Danut Pruna, coordonatorul voluntarilor Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului a mentionat: "O campanie foarte reusita, ne bucuram ca am reusit sa ajungem aici, vom sta aici aproape o saptamana! La activitatile de astazi pana acum din Chircani si Cucora au fost aproximativ 200 de copii. Este o activitate care se desfasoara cu inalta binecuvantare a Preafericitului Parinte Patriarh Daniel dar si cu binecuvantarea episcopului locului, al Basarabiei de Sud, Preasfintitul Veniamin. Ne bucuram ca am ajuns aici, in Republica Moldova, cu siguranta vom reveni, toti cei de aici isi doresc sa revenim cu campaniile Patriarhiei Romnane. Este mare nevoie de educatie, de educatie pentru sanatate, de altfel si in Romania avem deja 13-14.000 de beneficiari din 13 judete si Bucuresti si iata, am ajuns si aici in Republica Moldova". 

Preotul Marin Grigore, de la Parohia Cucora, raionul Cahul, Republica Moldova, a ajutat voluntarii CMN in organizarea activitatii social-filantropice: "Copiii nostri din ceea ce am vazut s-au aratat foarte co-interesati si foarte bucurosi de informatia pe care au primit-o. Este o informatie care ne-a bucurat si pe noi pentru ca multe sfaturi pe care le-au dat medicii din aceasta campanie sunt interesante si sunt lucruri pe care nici noi cei mari nu le cunoastem. Copiii au fost bucurosi si au aratat prin intrebarile lor prezenta activa la aceasta lectie si ne dorim ca sfaturile pe care le-au primit sa fie de un real folos".

Echipa voluntarilor CMN este formata din 7 persoane, dintre care 5 personal medical. La finalul activitatii toti copiii au primit produse de igiena personala.

Miercuri 29 mai voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului vor desfășura alte 2 activitati în Localitățile Larga Noua si Doina din raionul Cahul.

Activitățile voluntarilor Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului in Republica Moldova se desfășoară cu inalta binecuvântare a Preafericitului Patriarh Daniel si binecuvântarea Preasfintitului Veniamin Episcopul Basarabiei de Sud.