Publicat: 24 Februarie, 2019 - 15:33
Share

Mai multe femei din localitatea Sindrilita, din judetul Ilfov, au fost beneficiare ale testului Babes-Papanicolau in mod gratuit, in cadrul unei noi editii a campanie "Prevenire si Depistare a Cancerului de Col Uterin", derulata, sambata, de catre Institutul Oncologic din Bucuresti si voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului.

Danut Pruna, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, a declarat: "Astazi, a fost o activitate foarte reusita datorita faptului ca preotul din localitate a mobilizat foarte bine femeile de aici, acestea au fost foarte deschise, au pus foarte multe intrebari, afland astfel raspunsuri la lucrurile pe care nu le stiau si au aflat cat de important este acest test Babes-Papanicolau. Doamnele au fost incantate de consultul ginecologic efectuat de medicii din cadrul Institutului Oncologic Bucuresti, precum doamna doctor Saptefrati, medic primar ginecolog si domnul doctor Prunoiu, coordonatorul programului de screening al acestui institut".

"Sunt bucuros ca si astazi pe un frig de -5 grade Celsius, femeile s-au prezentat la investigatia pentru cancerul de col uterin, oferita gratuit de catre Ministerul Sanatatii, intr-un numar destul de mare, datorita colaborarii preotului din comuna, care practic a mers din casa in casa ca sa le anunte de actiunea noastra. Femeile au fost foarte bucuroase ca si lor li s-a acordat atentia necesara si au plecat fericite dupa examinarea facuta de doamna doctor Saptefrati, multumite pentru ca Institutul Oncologic le ofera sprijinul necesar si in eventualitatea unor leziuni gasite prin examenul acesta Babes-Papanicolau. Daca, in anul 2017, nu am avut nicio recoltare pentru Babes-Papanicolau la Institutul Oncologic, dupa semnarea protocolului cu Patriarhia Romana am avut anul trecut 340 de paciente recoltate, din pacate la 37 dintre ele am gasit si leziuni care necesitau investigatii suplimentare. Este un lucru foarte bun, se mobilizeaza foarte bine, sunt anuntati preotii din comunitatile din Ilfov si multumim voluntarilor ca ne ajuta atat la mediatizarea actiunii noastre, cat si in sustinerea actiunii noastre, a Institutului Oncologic Bucuresti", a punctat dr. Virgiliu Prunoiu, coordonatorulul Programului Screening, de la Institutul Oncologic Bucuresti.

In aceeasi ordine de idei, dr. Cristina Saptefrati, medic primar ginecologie oncologica, a mentionat: "Este foarte important ca aceste femei sa efectueze testul Babes-Papanicolau, mai ales ca unele nu l-au facut niciodata, altele au facut in ajun de a naste copilul si de atunci au trecut niste ani buni si nu s-a mai repetat testul. Faptul ca putem preveni un cancer de col uterin este foarte important si ne bucuram ca sunt receptive si se prezinta la acest screening. De cand am inceput aceasta campanie, dincolo de obiectivul acesteia, au fost femei care ne-au cerut sfatul legat de probleme de san, de probleme legate de sfera digestiva, le-am ajutat cu placere pe toate si le-am mai invitat sa se prezinte la Institutul Oncologic. Colaborarea cu Patriarhia Romana a fost de bun augur, am mai facut voluntariat, insa nu aveam acelasi numar de femei pe care il avem acum. Suntem tare impresionati de munca preotilor din parohii care se implica, cum a fost si astazi, pentru faptul ca femeile intarziau sa vina, preotul s-a dus din poarta in poarta si a chemat femeile".

Preotul paroh Constantin Protopopescu, de la Parohia Sindrilita, Ilfov, a afirmat: "Aceasta activitate mi s-a parut foarte buna si de bun augur pentru oamenii din comunitate. Ne bucuram ca ati revenit in parohia noastra si speram sa fie cat mai multa lume prezenta pentru analize. Oamenii au nevoie de ajutorul medicilor si multi dintre ei neglijeaza aceasta parte medicala si nu ajung sa-si faca analizele acestea la cabinete sau la dispensare".

"Un lucru bun, sa putem sa mai scapam de boli, multa lume nu are bani sa se duca la spitale si e foarte bine ca e gratuit. A fost foarte usor, s-au purtat foarte bine cu noi, au vorbit foarte frumos", a spus o pacienta. 

"Va multumim la toata lumea ca ne-ati ajutat. Medicii ne-au primit cu draga inima si s-au purtat foarte frumos cu noi. Nu am mai facut de cinci ani acest test", a adaugat o alta pacienta.

In primele doua luni ale acestui an, 71 de persoane au fost testate in cadrul campanie de "Prevenire si Depistare a Cancerului de Col Uterin". Concret, de la debutul campaniei, medicii care se deplaseaza in teritoriu au recoltat testul Babes-Papanicolau pentru 411 femei, alte zeci de persoane au fost consiliate de catre medicii specialisti din cadrul IOB, pe diverse alte probleme de sanatate. Deşi, anumite persoane nu au indeplinit conditiile necesare recoltarii testului Babes-Papanicolau, acestea au fost consiliate conform fiecarui caz in parte.

Acțiunea socială a fost organizată cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, sub coordonarea Arhim. Ciprian Grădinaru, duhovnicul Paraclisului CMN.