Publicat: 26 Martie, 2017 - 11:25
Share
Update: Daniel Constantin a pierdut sprijinul politic din partea ALDE - surse

Update: Copreședintele ALDE Daniel Constantin a spus, duminică, că decizia de retragere a sprijinului politic luată de conducerea formațiunii în cazul său este nestatutară.

"Decizia de astăzi nu are nicio legătură cu legalitatea. Nu se poate aplica o sancțiune unui președinte, copreședinte de partid decât în Congres. Dar acestea sunt lucruri care deja au fost călcate în picioare de mai mult timp, nu doar de acum. Ce s-a întâmplat astăzi, din păcate pentru domnul Tăriceanu, nu mai are nicio legătură cu liberalismul. Liberalismul nu înseamnă doar să te lupți pentru drepturi și libertăți cetățenești, înseamnă și alegeri libere și corecte și multe și alte lucruri", a spus Constantin, la finalul ședinței Biroului Politic Central al ALDE.
 

Update: Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, duminică, după şedinţa BPC, că luni le va comunica oficial liderului PSD Liviu Dragnea şi premierului Sorin Grindeanu decizia luată de partid de a-i retrage sprijinul politic lui Daniel Constantin.
“Principala decizie care a fost astăzi luată după o lungă dezbatere a fost cea referitoare la retragerea sprijinului politic pentru domnul Daniel Constantin din funcţia de vicepremier şi ministru al Mediului. Votul a fost extrem de clar, au fost 86 de voturi pentru, 5 abţineri şi 12 voturi împotrivă. Şi eu m-am abţinut la acest vot. (...) Mâine (luni n.r.)o să avem o reuniune politică la nivel de coaliţie în care să le comunic oficial. Le voi comunica colegilor noştri şi primului-ministru propunerile pe care le vom face pentru funcţia de ministru al Mediului şi vicepremier în persoana actualului ministru al Relaţiei cu Parlamentul, Graţiela Gavrilescu. Pentru funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, BPC l-a votat pe liderul grupului senatorilor, Viorel Ilie”, a declarat copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

Update: Viorel Ilie ar fi propus ministru pentru Relatia cu Parlamentul in locul Gratielei Gavrilescu

Update: Graţiela Gravrilescu ar fi fost propusă pentru a asigura interimatul la Ministerul Mediului - surse 

Update: Daniel Constantin a pierdut sprijinul politic din partea ALDE, conform unor surse.
ALDE a decis, într-o şedinţă care a avut loc în cursul zilei de azi, să-i retragă sprijinul politic lui Daniel Constantin.
Decizia a fost luată cu 86 de voturi pentru, 12 împotrivă şi 6 abţineri.

Update: Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tariceanu a declarat, duminica, la Digi 24, că s-ar abţine de la vot dacă s-ar cere retragerea sprijinului politic pentru Daniel Constantin.
"Eu m-as abţine într-o astfel de chestiune pentru că interesul meu a fost ca ALDE să fie o construcţie puternică, solidă, dar sigur că în acelaşi timp nu pot să nu observ anumite derapaje. Nu pot să nu constat cu părere de rău anumite luări de poziţie care pe mine mă surprind. Politica nu este făcută ca unii să obţină poziţii în Guvern sau alte structuri, este făcută de oameni care au împreună o credinţă în valori şi principii", a declarat copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu, la Digi 24.

Biroului Politic Central al ALDE se reuneşte, duminică, la Parlament, pe fondul divergențelor dintre vechiul PLR care îl susţine pe Călin Popescu Tăriceanu şi fostul PC, pe al cărui sprijin contează Daniel Constantin. De altfel, au fost voci care au solicitat retragerea sprijinului politic pentru actualul vicepremier al ALDE.

Reamintim că duminica trecută, Daniel Constantin a părăsit întâlnirea Delegaţiei Permanente a partidului, căreia i-a contestat validitatea.

"Au fost foarte mulţi colegi din teritoriu şi sunt în continuare foarte nemulţumiţi vizavi de modalitatea în care se iau decizii. Cu alte cuvinte nu au participat la decizie. Chiar dacă există formal o comisie de fuziune aceasta s-a întrunit foarte rar şi deciziile au fost luate oarecum unilateral (...) în ALDE, care au, în momentul în care suntem parteneri ai coaliţiei de guvernare, repercusiuni în ceea ce priveşte coaliţia de guvernare, guvernarea şi asupra cetăţenilor. (...) Este o miză de putere, de control, o miză pe care probabil domnul Tăriceanu o are de a deţine controlul total şi, în cel mai scurt timp, miza mea, dacă mă întrebaţi, este aceea de onoare", a spus atunci Constantin. 

Ulterior, Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat că declaraţiile politice ale lui Daniel Constantin îl pun "serios pe gânduri".

"Părerea mea este că, în momentul de faţă, cred că asta încearcă (să fie exclus din partid - n.r.). Cred că, statutar, Delegaţia Permanentă nu o poate face, dar o poate face Congresul. Eu nu ţin cu tot dinadinsul să ajungem în stadiul acesta, însă declaraţiile politice pe care le face mă pun serios pe gânduri, pentru că ceea ce observ este că nu e o problemă numai de orgoliu", a arătat Tăriceanu.