Publicat: 20 Februarie, 2017 - 10:03
Share
"Este demagogic dacă s-a referit doar la abuzul în serviciu"

Demersul ambasadelor care au criticat OUG referitoare la modificarea legislației penale este corect ”dacă s-a referit la ansamblul ordonanței”. Însă, dacă s-a referit doar la abuzul în serviciu este absolut demagogic, a spus Traian Băsescu.

Întrebat cum apreciază faptul că șase ambasade occidentale s-au exprimat public împotriva OUG 13 fără să facă o minimă analiză a textului acelei ordonanțe, fostul preşedinte a precizat:

”N-aș spune că nu este corect dacă s-a referit la ansamblul ordonanței. Dacă s-a referit doar la abuzul în serviciu este absolut demagogic, pentru că multe din cele șase țări a căror ambasadori au protestat nu au abuzul în serviciu în legislația lor”, a afirmat fostul preşedinte.

Era nevoie de redefinirea abuzului în serviciu, însă chiar şi aşa, Guvernul Grindeanu trebuie să plece

”Am făcut demonstrația că abuzul în serviciu trebuie modificat și că articolul din Codul penal - 297 - este neconstituțional, susținând cu decizia CCR, și cu Convenția de la New York pe care România a ratificat-o, și cu rapoartele Comisiei de la Veneția, dar ansamblul ordonanței este ticălos. Abuzul în serviciu este în regulă, trebuia să aibă un prag, trebuia să precizeze încălcarea unui articol de lege, trebuia să fie pedepse alternative până la prag.

Definiția abuzului în serviciu este corectă, dar restul OUG este o mare ticăloșie. Reducerea nivelului la incompatibilități (...) sau prostia pe care au făcut-o cu denunțul la 6 luni, pentru că nu are un efect în mod real, pentru că alt articol trebuie modificat... (...) Deci și eu sunt absolut de acord cu cei care spun că trebuie să plece Guvernul Grindeanu datorită modului cum a dat ordonanța și vă aduc un argument care nu poate fi combătut: de ce Grindeanu a fost de acord să dea o ordonanță în care umblă doar la două articole găsite neconstituționale când de fapt sunt 55 de articole.

De ce n-a rezolvat toată problema? Asta pe bună dreptate a îndreptat opinia publică și a fost ușor celor care au manipulat opinia publică să convingă că, de fapt, această ordonanță a fost dată pentru o clientelă îngustă. Sunt de acord că au definit corect abuzul în serviciu, sunt de acord că era nevoie de redefinirea abuzului în serviciu, (...) dar restul ordonanței este o catastrofă. De ce nu au trimis-o la Parlament? În mod nomal, trebuiau să dea grațiere prin OUG, dacă doreau să o dea, iar modificarea Codului penal să o facă prin Parlament”, a mai spus Băsescu, la Romania TV.