Publicat: 28 Martie, 2013 - 12:00
Share
Agenţii de securitate sunt pregătiţi ca de război

Toate băncile cipriote, închise din 16 martie pentru evitarea retragerilor masive de capital, s-au deschis joi dimineaţă la ora 10.00 GMT, după adoptarea unor restricţii fără precedent în Zona euro, destinate să limiteze efectele unei eventuale panici bancare, scrie presa internaţională.

Pe o piata inca ingrijorata, moneda euro a ramas joi dimineata, sub pragul de 1,28 dolari, valoare la care a coborat miercuri pentru prima data in ultimele patru luni.

Banca Centrala a Ciprului si Ministerul de Finante au confirmat redeschiderea bancilor, inclusiv pentru Laiki (Banca Populara) si Bank of Cyprus, cele mai mari banci din tara care au fost si cel mai dur lovite de planul de salvare international in urma caruia a fost evitat falimentul insulei.

Potrivit Bancii Centrale, toate unitatile bancare vor fi deschise joi intre 12:00 si 18:00, ora locala (10:00 - 16:00 GMT), si apoi vor reveni la programul lor obisnuit.

Potrivit agentiei de stiri CNA, un decret ministerial valabil timp cel putin patru zile, limiteaza retragerile la 300 de euro de persoana pe zi. Totodata, timp de o saptamana, transferurile in strainatate vor fi limitate la 5.000 de euro. Iar cei care vor sa plece peste hotare vor putea lua cu ei maximum 3.000 de euro. Bancile au fost aprovizionate cu bani lichizi pentru a face fata unui posibil val de retrageri.