Publicat: 14 Decembrie, 2011 - 05:05
Editorialist

Postări de Octavian ȘTIREANU

Marţi, 4 Februarie, 2020 - 15:16

Agitație mare pe tema moțiunii de cenzură care va fi votată miercuri.

Printre atâtea scenarii, încerc să avansez și eu unul, care se bazează pe 2 ipoteze: prima că PNL și Iohannis vor cu tot dinadinsul alegeri anticipate și a doua – că PSD doarme în papuci, neavând habar ce i se pregătește…Și, atunci, în ordine:

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 3 Februarie, 2020 - 14:47

Un vânt de libertate bate prin Europa.

            Birocrația suprastatală de la Bruxelles a primit o lecție istorică. Pentru prima oară în 70 de ani, o ţară părăseşte Uniunea Europeană. Chiar dacă mulți vor să pună batista pe țambal, această plecare este un șoc, este un semnal de alarmă fără precedent care trebuie auzit de întreaga lume şi care redeschide discuția despre suveranitate și integrare în raporturile internaționale.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 31 Ianuarie, 2020 - 12:58

Telenovela pensiilor numite generic speciale a ajuns într-o haltă. Nu se știe încotro o va lua. Până atunci, se poate vedea starea de juisare în care liberalii se bat cu cărămida în piept despre cum îndeplinesc ei „voința românilor”. Propagandă penibilă, manipulare grosolană. Va să zică voința arzătoare a românilor era să dispară pensiile foștilor președinți ai țării (3 la număr), membrilor Curții de Conturi (vreo 600)  ori ale foștilor ambasadori (vreo 800),  dar să rămână cele ale securiștilor (vreo 10.500)!

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 4 Ianuarie, 2020 - 13:49

 Sfârșitul de an a fost bogat în tot felul de declarații și decizii ale lui Iohannis, care merită fixate în cronica timpului pentru că ele arată și mai clar caracterul și mediocritatea acestui om.

 Pe 11 decembrie, Iohannis i-a retras lui Adrian Năstase o decorație conferită acestuia cu 17 ani în urmă.

Peste 10 zile, la 21 decembrie, același Iohannis îl decora, în schimb,  pe un cetățean numit Teodor Mărieș.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 13 Decembrie, 2019 - 14:17

  Victoria în alegeri a lui Iohannis poate avea și o semnificație din perspectivă religioasă. În fruntea statului se găsește, la al doilea mandat consecutiv, un președinte care este membru al bisericii Evanghelice de Confesiune Augustană, popular numită luterană. Prim ministru este un cetățean al cărui tată era de etnie maghiară. În vara acestui an, propagandistul șef al Statului paralel, trimis europarlamentar,  și-a botezat al doilea copil la o biserică catolică.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 26 Noiembrie, 2019 - 07:50

Ce blestem să fie pe bietul nostru popor de-a trebuit să suporte să fie condus zece ani de un dezgustător turnător la securitate și alți zece ani de un monument de ură și mediocritate? Două decenii din viață, două decenii negre, în loc de ceea ce putea fi un timp  luminat al acestui popor.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 24 Noiembrie, 2019 - 10:06

Refuzul lui Iohannis de a avea o dezbatere directă cu contracandidata sa n-a fost un simplu moft, având cauze mai profunde decât teama de întrebări incomode.

Într-un comentariu publicat pe cotidianul.ro, Adrian Severin încadrează absența acelei dezbateri într-o perspectivă ideologică mai amplă, de care orice alegător – de partea lui Iohannis sau nu – ar trebui să țină seama.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 22 Noiembrie, 2019 - 21:34

Iohannis a declarat obsesiv, peste tot în țară, că el nu se află în campanie electorală, ci într-un război pentru a învinge definitiv PSD. În replică,  într-o recentă emisiune televizată, Lia Olguţa Vasilescu a afirmat că aceste declarații repetate ale lui Iohannis arată că acesta „deja se şi vede şef de lagăr de concentrare şi toţi PSD-iştii băgaţi acolo la reeducare”. Propagandei iohanniste atât i-a trebuit, acuzând-o pe Olguța Vasilescu de… xenofobism.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 16 Noiembrie, 2019 - 18:28

În obsesia lui Werner pentru desființarea PSD se regăsește esența doctrinei totalitare: puterea se păstrează prin anihilarea adversarului. Simplu.

N-avem  de ce să ne ferim de cuvinte. Așa au procedat și Hitler, și Stalin. Așa s-au născut lagărul și gulagul. Și tot așa a apărut canalul în România. Pentru exterminarea adversarilor politici.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 14 Noiembrie, 2019 - 16:48

Despre prestația lui Werner la conferința de presă de miercuri seara sunt  de spus doar câteva cuvinte: „Nii-noo, nii-noo!...”. Este singura soluție terapeutică pentru un președinte care afirmă că cea mai mare realizare a sa în cei 5 ani de mandat este eliminarea unui guvern legitim, ales prin votul cetățenilor! Noi, ca niște ignoranți în ale Constituției, știam că un guvern poate fi demis doar de Parlament, nu de președinte!

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 13 Noiembrie, 2019 - 19:20

Principalul motiv pentru care Werner n-are ce căuta la Cotroceni este gândirea sa rudimentară, exprimată sintetic prin unicul obiectiv concret pe care l-a declarat în această campanie electorală – desființarea unui partid politic. Așa ceva este posibil numai în regimurile totalitare, modelul de referință fiind cel al Germaniei hitleriste,  unde Goebbels, ministrul Propagandei din acei ani, a lansat sloganul „ciuma roșie” cu trimitere tot la social-democrații timpului.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 12 Noiembrie, 2019 - 06:20

Până și în seara de după alegeri Werner a exhibat aceleași obsesii totalitare de exterminare a adversarilor politici. Desființarea PSD este singurul proiect de țară al acestui personaj, a cărui goliciune intelectuală a început să se afișeze în toată splendoarea abia după ce a început să deschidă gura mai des, chiar dacă vorbește la fel de lăbărțat.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 5 Noiembrie, 2019 - 11:18

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP) a declarat vinerea trecută că măsurile de răsfăț electoral luate pentru sensibila și atât de preocupata noastră diasporă sunt inutile, întrucât aproape sigur în 10 noiembrie vor fi din nou cozi la secțiile de votare din străinătate.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 4 Noiembrie, 2019 - 10:27

Echipa de denigrare a României pe plan extern n-a rămas orfană prin ieșirea Monicăi Macovei din Parlamentul European. Dimpotrivă, ea s-a întărit pe mai multe fronturi.

Mai întâi că Monica Macovei va fi și mai activă după ce va trece în „executiv”, probabil ca șefă de cabinet a procuroarei pan-europene Codruța Kovesi. Vorba cântecului: „Nu mai plânge Jane/Plânsu e de formă/Jana nu e moartă/Jana se transformă!”. Și lui Macovei i s-a și văzut umbra (vorba lui Orban) asupra recentului raport MCV.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 2 Noiembrie, 2019 - 08:47

Klaus Werner Iohannis a arătat o nouă probă a gândirii sale de tip fascist, de culpabilizare colectivă și eliminare din societate a unor comunități după criterii ideologice.

 Ieri, în fața altei adunări megalomanice organizate spre a-i da încă o ocazie marelui Conducător să-și arate gândirea toxică, Werner Iohannis declara scrîșnind din dinți, în extazul sălii:

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 26 Octombrie, 2019 - 15:48

Președinta PSD Viorica Dăncilă anunțase, săptămâna trecută, că „va discuta” în partid  subiectul unei eventuale suspendări din funcție  a președintelui Iohannis. Lumea se înviorase, oamenii începuseră să ridice din sprâncene,  să dea din cap în semn de admirație, să murmure că mai bine mai târziu decât niciodată etc...Dar după nici 24 de ore, s-au trezit brusc din visare, când aceeași dnă Dăncilă a anunțat că renunță la suspendarea lui Iohannis, invocând o interdicție care nu există în Constituție!

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 24 Octombrie, 2019 - 05:30

 Echipa de denigrare a României pe plan extern n-a rămas orfană prin ieșirea Monicăi Macovei din Parlamentul European. Dimpotrivă, ea s-a întărit pe mai multe fronturi.

Mai întâi că Monica Macovei va fi și mai activă după ce va trece în „executiv”, probabil ca șefă de cabinet a procuroarei pan-europene Codruța Kovesi. Vorba cântecului: „Nu mai plânge Jane/Plânsu e de formă/Jana nu e moartă/Jana se transformă!”. Și lui Macovei i s-a și văzut umbra (vorba lui Orban) asupra recentului raport MCV.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 21 Octombrie, 2019 - 15:32

PSD se află la o mare răscruce. În limbajul său de tip fascistoid, Iohannis a declarat solemn că se află „în război cu pesediștii” și că, în noul mandat,  își propune să realizeze „o Românie fără PSD”. Acesta e scopul vieții lui și n-ai ce să-i faci! O Românie fără PSD este, potrivit gândirii sale ce are rădăcini în istorie, „o Românie normală și corectă”.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 19 Octombrie, 2019 - 18:02

Unul dintre obiectivele României normaaaale anunțat de  Iohannis în campania electorală este desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), a cărei existență sperie pe toți procurorii și judecătorii din câmpul tactic. Enumerând, la un moment dat, serviciile pe care le-a făcut păpușarilor din Statul paralel cărora le datorează funcția, Iohannis anunța  într-un rânjet general că „a rămas treaba cu secţia specială de rezolvat, o rezolvăm şi pe asta”.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 13 Octombrie, 2019 - 22:53

Iohannis a lansat sâmbătă, chiar la prima oră din prima zi a campaniei electorale,  mesajul său electoral esențial, anunțând scopul de căpătâi pe care-l va urmări în noul mandat: „o Românie fără PSD”! Pentru că asta ar însemna, după mintea lui,  „o Românie normală și corectă”.

            Trebuie spus că, afirmând așa ceva, Iohannis nu s-a scăpat. N-a avut vreo incontinență verbală. Afirmația nu-i poate fi pusă pe seama exaltării electorale. El o repetase,  silabă cu silabă,  pe la mai toate mitingurile.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 11 Octombrie, 2019 - 17:51

 

Schimbarea unui guvern prin moțiune de cenzură e un lucru banal în democrație. În Italia se schimbă și câte două-trei pe an. Dar moțiunea care a scos PSD de la guvernare a fost importantă mai ales prin defilarea de caractere pe care a prilejuit-o și prin developarea modului de gândire și a nivelului de pregătire al multora dintre liderii politici a zilei. Spectacolul a fost total!

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 10 Septembrie, 2019 - 19:11

În agitația provocată de Caracal, caniculă și politică, a scăpat atenției publice un eveniment care consacră, o dată în plus, prestigiul de care se bucură anumite persoane din partea partenerului nostru strategic. Tânăra ministresă demisă de la Justiție, Ana Birchall, fiică destoinică a meleagurilor mioritice de pe lângă Mizil, la numai trei zile de când partidul guvernamental a hotărât s-o schimbe din funcție, a și primit de peste gârlă o scrisoare de susținere și o invitație de a vizita îndrăgita capitală de pe malurile Potomacului.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 5 Septembrie, 2019 - 18:41

Luni noaptea, cartierul din Kabul cu locuințe și sedii ale oficialităților străine venite cu diverse treburi în Afganistan a fost luat cu asalt de un grup de 5 talibani înarmați. Câteva ore, s-au dus lupte în toată regula, un fel de guerilă urbană, nefiind vorba despre un atac terorist, ci de un asalt militar asupra rezidențelor respective.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 26 August, 2019 - 23:08

Evenimentul de ieri este ruperea coaliției de guvernare. Vom mai discuta despre
consecințele acestei rupturi.
Deocamdată, sunt evidente câteva lucruri: Dăncilă s-a purtat față de Tăriceanu la fel ca Ponta față
de Crin Antonescu; sunt deja suficiente argumente pentru a constata că PSD este infiltrat la vârf
cu destule cârtițe securiste, plasate în acest partid din vremea lui Ponta; Tăriceanu susținut de
PSD era unica șansă a câștigării alegerilor; Dragnea era adeptul candidaturii unice a acestuia,

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 26 August, 2019 - 07:38

 Se lungește lista candidaților la președinție. Caruselul se învârte  într-o veselie. În el s-au urcat recent Pleașcă-Palelologu și – contrazicându-se pe el însuși de acum două săptămâni - Mircea Diaconu.  

Singura consecință a acestei abundențe de candidaturi va fi creșterea agitației  în fața computerelor  STS, care trebuie să împartă voturile cât mai „armonios”, și atâta tot. Cine vrea să afle din vreme câștigătorul, n-are decât să se uite la sondajul ce va fi publicat cam peste o lună  de IMAS-ul condus de Alin Teodorescu; prietenii știu de ce.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 31 Iulie, 2019 - 18:08

Declarația de duminică seara a locatarului de la Cotroceni arată o dată în plus cât de jos a putut ajunge acest om în goana sa după putere și lux. Procedând exact ca în cazul tragediei de la Colectiv, când s-a urcat pe cadavre pentru a forța demisia guvernului și a-și pune papagalii săi în Palatul Victoria, Iohannis are acum aceeași atitudine odioasă, exploatând o tragedie inimaginabilă, provocată de un dement, pentru a-și  tranșa el rivalități politice ireconciliabile. Vrea să-și hrănească un capital politic de doi bani din moartea a două copile. Mai jos de atât nu se poate ajunge!

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 24 Iulie, 2019 - 18:17

Evenimentele majore ale acestor zile au fost două. Primul a fost confirmarea faptului că,
organizând recentul referendum, Iohannis a batjocorit și Constituția și pe români.
Mediocritatea politică a acestui personaj habarnist nu mai este demult problema sa
personală, ci a devenit un lucru toxic pentru democrație. Pe el nu-l interesează nici țara și
nici cetățenii ei, ci doar propria sete de putere și dorință de lăfăială în lux.
Al doilea eveniment este traficul de influență pe care același Iohannis l-a făcut pe lângă președintele

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 17 Iulie, 2019 - 21:15

Dna Dăncilă a ratat la Strasbourg marea ocazie a consacrării sale politice definitive. În loc să declare solemn, în prima ședință de plen a noului Parlament European, în uralele usecuristilor români din sală și din țară, c-o va susține pe Laura Codruța Kovesi să devină procuror șef european,  premierul României a afirmat că, înainte de a-și asuma o astfel de funcție, fosta șefă a DNA ar trebui „să își rezolve problemele cu sistemul judiciar”.

Eroare neașteptată,  atitudine total greșită! Din mai multe motive.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 18 Iunie, 2019 - 10:10

Revin asupra Acordului impus de Iohannis partidelor-satelit pentru că în gestul respectiv se ascunde ADN-ul unei tendinţe periculoase. Este pentru a treia oară când Iohannis cheamă la ordine partidele, impunându-le semnarea unui act potrivit voinţei sale şi nu dorinţei partidelor ori, cu atât mai puţin, a parlamentarilor, al căror vot nu poate fi imperativ.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 7 Iunie, 2019 - 12:48

Dl Iohannis s-a arătat din nou ofuscat pentru că Senatul a votat împotriva urmăririi penale a lui Călin Popescu
Tăriceanu. Supărarea domniei sale este de înțeles, întrucât l-ar fi vrut și pe Tăriceanu hărțuit pe la
procuratură și scos definitiv de pe tabloul contracandidaților săi la prezidențiale. Este tactica preluată de la
Băsescu pentru eliminarea adversarilor politici – procesele lungi și dese, cheia marilor succese!
Este evident că, pe dl Iohannis, votul dat de senatori nu l-a supărat pentru vreun principiu, ci l-a ofticat pentru

Tip publicație: Intrare blog