Publicat: 14 Decembrie, 2011 - 05:05
Editorialist

Postări de Octavian ȘTIREANU

Luni, 6 Aprilie, 2020 - 19:17

Pentru marți, 7 aprilie, se anunță o premieră aeronautico-medicalo-comercială: un „gigant al aerului", un avion Antonov AN-124, va ateriza la București, aducând echipamente medicale achiziţionate din China. Anunțul glorios l-a făcut, ieri, Iohannis, deși n-are absolut nici un merit în această poveste.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 1 Aprilie, 2020 - 15:56

Luni, când Orban și Cîțu purtau în ședința de guvern un dialog hilar despre amânarea ratelor la credite, iar ministrul Economiei anunța că „începe lupta” fabricării de măști, un avion-cargo rusesc transportând 10 milioane de măşti medicale ateriza pe aeroportul Paris-Vatry, în nord-estul capitalei franceze, în cadrul „podului aerian" dintre China şi Franţa.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 31 Martie, 2020 - 13:01

Luni după-amiază, la Cotroceni s-a dat startul unei ediții șchioape a doctrinei economice „Prin noi înșine!”. E vorba despre producerea în țară a unor materiale de protecție de stringentă necesitate în spitale. „Am început bătălia. Din data de 15 aprilie se va ajunge la 500.000 de măști pe zi, respectiv 15.000.000 de măști lunar”, au anunțat, ieri, la unison, Iohannis, Orban și ministrul Economiei.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 31 Martie, 2020 - 10:54

În paralel cu lupta pe frontul medical, se insinuează cu putere alte fronturi și provocări care se vor deschide dureros în fața întregii omeniri.

La vremuri de restriște, oamenii se duc la cei înțelepți să capete lumină. Instinctul acesta ancestral ar trebui redescoperit. Parcă nu mai e suficient să știm doar ce știm sau ce credem că știm. Țara, societatea românească au nevoie acum de mințile cele mai luminate – nu doar din medicină, ci din toate domeniile care au atingere cu viața oamenilor de azi și de mâine încolo.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 29 Martie, 2020 - 21:17

În paralel cu lupta pe frontul medical, se insinuează cu putere alte fronturi și provocări care se vor deschide dureros în fața întregii omeniri.

La vremuri de restriște, oamenii se duc la cei înțelepți să capete lumină. Instinctul acesta ancestral ar  trebui redescoperit. Parcă nu mai e suficient să știm doar ce știm sau ce credem că știm. Țara, societatea românească au nevoie acum de mințile cele mai luminate - nu doar din medicină, ci din toate domeniile care au atingere cu viața oamenilor de azi și de mâine încolo.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 28 Martie, 2020 - 17:37

Ludovic Orban o fi scăpat de coronavirus, dar de virusul urii este intratabil. Ura lui, a lui Iohannis și a talibanilor liberali împotriva PSD a reizbucnit cu furie când au aflat că  ministrul Costache s-a referit laudativ, miercuri seara, la programul conceput de Institutul Matei Balș și Primăria Capitalei pentru testarea de coronavirus, pe bază de eșantion,  a populației din București.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 25 Martie, 2020 - 14:56

Ieri, dl. Iohannis a avut un dialog la distanță cu managerii spitalelor. După ce, cu o zi înainte, feciorelnicul Werner și-a bătut joc de pensionari (pe motivul subliminal că-i tot votează pe pesediștii ăștia…), acum a venit rândul să-i ia la mișto pe doctori, spunându-le el ce și cum să-și pună masca și să nu se panicheze....  

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 24 Martie, 2020 - 12:28

Capitala e pe cale să devină focarul cel mai puternic de coronavirus. Aici ajung nu doar cei aterizați din străinătate, dar și oameni suferinzi din țară, care sunt refuzați prin alte locuri. Carantina la graniță a fost un eșec, iar trimiterea celor din diaspora către județele lor de baștină s-a izbit de protestele autorităților de acolo.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 22 Martie, 2020 - 16:28

Oamenii vizionari își pun deja întrebări despre ce va urma după stingerea pandemiei. „Cei mai mulţi dintre noi vom fi în viaţă, dar vom locui într-o lume diferită", afirmă istoricul și filosoful israelian Yuval Noah Harari într-un editorial, „Lumea după coronavirus”, publicat sâmbătă de Financial Times și reluat parțial pe unele site-uri românești.

Ce fel de lume va fi și cât de diferită față de acum?

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 20 Martie, 2020 - 17:29

În declarația de luni prin care anunța decretarea stării de urgență, dl. Iohannis  face un gest în premieră absolută: are cuvinte de laudă pentru medici! „Vreau să transmit un mesaj special medicilor și personalului medical care, încă de la primul caz înregistrat în România, au demonstrat profesionalism și o extraordinară dedicare. Vă mulțumesc tuturor pentru eforturile făcute și cu toții suntem recunoscători pentru munca pe care o depuneți în mod neobosit!”.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 17 Martie, 2020 - 12:50

Subiectul epidemiei de corona virus a înăbușit una dintre cele mai penibile situații din istoria politicii românești - descălecarea și reînscăunarea lui Orban în fruntea Guvernului. Pentru memoria colecției, voi scrie în curând și despre această poveste hilară, provocată de niște analfabeți funcționali în materie de Constituție, dar bolnavi de putere și setoși de răzbunare.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 6 Martie, 2020 - 13:48

Adrian Năstase a publicat, luni, pe blog un text tulburător. Se intitulează „Dialog peripatetic despre mine si PSD”. Este o scurtă povestire alegorică, dar cu un puternic conținut moral.

Talentul literar îi îngăduie fostului premier să exprime în puține rânduri un întreg univers. Textul este un RMN care arată văgăunile de caracter din comportamentul unui partid pe care l-a refondat în 2001 și căruia Adrian Năstase i-a conferit prestigiu, putere și istorie.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 4 Februarie, 2020 - 15:16

Agitație mare pe tema moțiunii de cenzură care va fi votată miercuri.

Printre atâtea scenarii, încerc să avansez și eu unul, care se bazează pe 2 ipoteze: prima că PNL și Iohannis vor cu tot dinadinsul alegeri anticipate și a doua – că PSD doarme în papuci, neavând habar ce i se pregătește…Și, atunci, în ordine:

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 3 Februarie, 2020 - 14:47

Un vânt de libertate bate prin Europa.

            Birocrația suprastatală de la Bruxelles a primit o lecție istorică. Pentru prima oară în 70 de ani, o ţară părăseşte Uniunea Europeană. Chiar dacă mulți vor să pună batista pe țambal, această plecare este un șoc, este un semnal de alarmă fără precedent care trebuie auzit de întreaga lume şi care redeschide discuția despre suveranitate și integrare în raporturile internaționale.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 31 Ianuarie, 2020 - 12:58

Telenovela pensiilor numite generic speciale a ajuns într-o haltă. Nu se știe încotro o va lua. Până atunci, se poate vedea starea de juisare în care liberalii se bat cu cărămida în piept despre cum îndeplinesc ei „voința românilor”. Propagandă penibilă, manipulare grosolană. Va să zică voința arzătoare a românilor era să dispară pensiile foștilor președinți ai țării (3 la număr), membrilor Curții de Conturi (vreo 600)  ori ale foștilor ambasadori (vreo 800),  dar să rămână cele ale securiștilor (vreo 10.500)!

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 4 Ianuarie, 2020 - 13:49

 Sfârșitul de an a fost bogat în tot felul de declarații și decizii ale lui Iohannis, care merită fixate în cronica timpului pentru că ele arată și mai clar caracterul și mediocritatea acestui om.

 Pe 11 decembrie, Iohannis i-a retras lui Adrian Năstase o decorație conferită acestuia cu 17 ani în urmă.

Peste 10 zile, la 21 decembrie, același Iohannis îl decora, în schimb,  pe un cetățean numit Teodor Mărieș.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 13 Decembrie, 2019 - 14:17

  Victoria în alegeri a lui Iohannis poate avea și o semnificație din perspectivă religioasă. În fruntea statului se găsește, la al doilea mandat consecutiv, un președinte care este membru al bisericii Evanghelice de Confesiune Augustană, popular numită luterană. Prim ministru este un cetățean al cărui tată era de etnie maghiară. În vara acestui an, propagandistul șef al Statului paralel, trimis europarlamentar,  și-a botezat al doilea copil la o biserică catolică.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 26 Noiembrie, 2019 - 07:50

Ce blestem să fie pe bietul nostru popor de-a trebuit să suporte să fie condus zece ani de un dezgustător turnător la securitate și alți zece ani de un monument de ură și mediocritate? Două decenii din viață, două decenii negre, în loc de ceea ce putea fi un timp  luminat al acestui popor.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 24 Noiembrie, 2019 - 10:06

Refuzul lui Iohannis de a avea o dezbatere directă cu contracandidata sa n-a fost un simplu moft, având cauze mai profunde decât teama de întrebări incomode.

Într-un comentariu publicat pe cotidianul.ro, Adrian Severin încadrează absența acelei dezbateri într-o perspectivă ideologică mai amplă, de care orice alegător – de partea lui Iohannis sau nu – ar trebui să țină seama.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 22 Noiembrie, 2019 - 21:34

Iohannis a declarat obsesiv, peste tot în țară, că el nu se află în campanie electorală, ci într-un război pentru a învinge definitiv PSD. În replică,  într-o recentă emisiune televizată, Lia Olguţa Vasilescu a afirmat că aceste declarații repetate ale lui Iohannis arată că acesta „deja se şi vede şef de lagăr de concentrare şi toţi PSD-iştii băgaţi acolo la reeducare”. Propagandei iohanniste atât i-a trebuit, acuzând-o pe Olguța Vasilescu de… xenofobism.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 16 Noiembrie, 2019 - 18:28

În obsesia lui Werner pentru desființarea PSD se regăsește esența doctrinei totalitare: puterea se păstrează prin anihilarea adversarului. Simplu.

N-avem  de ce să ne ferim de cuvinte. Așa au procedat și Hitler, și Stalin. Așa s-au născut lagărul și gulagul. Și tot așa a apărut canalul în România. Pentru exterminarea adversarilor politici.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 14 Noiembrie, 2019 - 16:48

Despre prestația lui Werner la conferința de presă de miercuri seara sunt  de spus doar câteva cuvinte: „Nii-noo, nii-noo!...”. Este singura soluție terapeutică pentru un președinte care afirmă că cea mai mare realizare a sa în cei 5 ani de mandat este eliminarea unui guvern legitim, ales prin votul cetățenilor! Noi, ca niște ignoranți în ale Constituției, știam că un guvern poate fi demis doar de Parlament, nu de președinte!

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 13 Noiembrie, 2019 - 19:20

Principalul motiv pentru care Werner n-are ce căuta la Cotroceni este gândirea sa rudimentară, exprimată sintetic prin unicul obiectiv concret pe care l-a declarat în această campanie electorală – desființarea unui partid politic. Așa ceva este posibil numai în regimurile totalitare, modelul de referință fiind cel al Germaniei hitleriste,  unde Goebbels, ministrul Propagandei din acei ani, a lansat sloganul „ciuma roșie” cu trimitere tot la social-democrații timpului.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 12 Noiembrie, 2019 - 06:20

Până și în seara de după alegeri Werner a exhibat aceleași obsesii totalitare de exterminare a adversarilor politici. Desființarea PSD este singurul proiect de țară al acestui personaj, a cărui goliciune intelectuală a început să se afișeze în toată splendoarea abia după ce a început să deschidă gura mai des, chiar dacă vorbește la fel de lăbărțat.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 5 Noiembrie, 2019 - 11:18

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP) a declarat vinerea trecută că măsurile de răsfăț electoral luate pentru sensibila și atât de preocupata noastră diasporă sunt inutile, întrucât aproape sigur în 10 noiembrie vor fi din nou cozi la secțiile de votare din străinătate.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 4 Noiembrie, 2019 - 10:27

Echipa de denigrare a României pe plan extern n-a rămas orfană prin ieșirea Monicăi Macovei din Parlamentul European. Dimpotrivă, ea s-a întărit pe mai multe fronturi.

Mai întâi că Monica Macovei va fi și mai activă după ce va trece în „executiv”, probabil ca șefă de cabinet a procuroarei pan-europene Codruța Kovesi. Vorba cântecului: „Nu mai plânge Jane/Plânsu e de formă/Jana nu e moartă/Jana se transformă!”. Și lui Macovei i s-a și văzut umbra (vorba lui Orban) asupra recentului raport MCV.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 2 Noiembrie, 2019 - 08:47

Klaus Werner Iohannis a arătat o nouă probă a gândirii sale de tip fascist, de culpabilizare colectivă și eliminare din societate a unor comunități după criterii ideologice.

 Ieri, în fața altei adunări megalomanice organizate spre a-i da încă o ocazie marelui Conducător să-și arate gândirea toxică, Werner Iohannis declara scrîșnind din dinți, în extazul sălii:

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 26 Octombrie, 2019 - 15:48

Președinta PSD Viorica Dăncilă anunțase, săptămâna trecută, că „va discuta” în partid  subiectul unei eventuale suspendări din funcție  a președintelui Iohannis. Lumea se înviorase, oamenii începuseră să ridice din sprâncene,  să dea din cap în semn de admirație, să murmure că mai bine mai târziu decât niciodată etc...Dar după nici 24 de ore, s-au trezit brusc din visare, când aceeași dnă Dăncilă a anunțat că renunță la suspendarea lui Iohannis, invocând o interdicție care nu există în Constituție!

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 24 Octombrie, 2019 - 05:30

 Echipa de denigrare a României pe plan extern n-a rămas orfană prin ieșirea Monicăi Macovei din Parlamentul European. Dimpotrivă, ea s-a întărit pe mai multe fronturi.

Mai întâi că Monica Macovei va fi și mai activă după ce va trece în „executiv”, probabil ca șefă de cabinet a procuroarei pan-europene Codruța Kovesi. Vorba cântecului: „Nu mai plânge Jane/Plânsu e de formă/Jana nu e moartă/Jana se transformă!”. Și lui Macovei i s-a și văzut umbra (vorba lui Orban) asupra recentului raport MCV.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 21 Octombrie, 2019 - 15:32

PSD se află la o mare răscruce. În limbajul său de tip fascistoid, Iohannis a declarat solemn că se află „în război cu pesediștii” și că, în noul mandat,  își propune să realizeze „o Românie fără PSD”. Acesta e scopul vieții lui și n-ai ce să-i faci! O Românie fără PSD este, potrivit gândirii sale ce are rădăcini în istorie, „o Românie normală și corectă”.

Tip publicație: Intrare blog