Publicat: 21 Ianuarie, 2014 - 14:15

Postări de Ioan Aurel Pop

Joi, 14 Mai, 2020 - 10:32

„Poporul român are caracteristicile lui, ca orice popor, şi am vrut să le demonstrez celor care au puterea de a lua decizii că la noi, la români, credinţa şi biserica fac parte cumva din esenţa vieţii. Şi când spun asta mă refer la marea masă a poporului român. Fireşte că şi românii au gânditori atei, anticlericali, anticonfesionali, unii care se declară agnostici, alţii post-postmoderni. Într-o ţară liberă au loc toţi. Însă marea masă a acestui popor nu poate trăi în afara credinţei, iar la poporul acesta credinţa se manifestă prin biserică.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 9 Mai, 2020 - 12:22

Serialul dedicat limbii române continuă:   Există în obiceiul unor persoane publice, care vorbesc și scriu pe la televiziuni și pe la alte mijloace de difuzare în masă, tendința de a epata, de a folosi termeni prețioși, neologisme, hiperurbanisme sau, pur și simplu, cuvinte al căror sens nu îl înțeleg. Omul nu mai este copleșit de treburi, ci excedat, ceea ce a intrat oarecum în uz și se justifică. Ce facem însă cu expresia „om determinat să facă un lucru”, cu sensul de om hotărât să facă ceva?

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 3 Mai, 2020 - 15:19

„Noi, oamenii, oricât am vrea să părem de puternici, suntem vulnerabili, ca toate ființele, pentru că viața ne este amenințată adesea, ea nefiind un dat etern. Slăbiciunile noastre ies la lumină mai des și mai repede atunci când ni se schimbă cutumele, iar o astfel de schimbare majoră este izolarea. Izolarea poate să fie voluntară sau forțată (impusă de circumstanțe). Ambele forme provoacă suferințe, dar izolarea impusă este cea mai periculoasă.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 26 Aprilie, 2020 - 10:55

Sunt multe comunități care, de-a lungul timpului, și-au blamat ori îndepărtat bătrânii și nu întotdeauna cu intenții rele. De fapt, nici nu contează intențiile, ci rezultatul. Din păcate, societățile post-industriale se îndreaptă spre nașteri tot mai puține. În paralel, se produce creșterea duratei medii și a speranței de viață a oamenilor. Astfel, tot mai mulți oameni vor fi în putere la vârste mai înaintate și, prin urmare, vor fi activi la asemenea vârste.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 15 Aprilie, 2020 - 07:30

Cu mai bine de două secole în urmă, pe când desfășura campania din Egipt, Napoleon (pe atunci el era doar generalul Bonaparte) a decis, în fața mamelucilor și a unei situații-limită, să aplice o tactică de apărare de tip circular, cu valorile puse la mijloc și cu militarii francezi desfășurați pe lungimea cercului. Se zice că atunci viitorul împărat ar fi dat un ordin memorabil, care nu a sunat bine deloc: „Măgarii și savanții la mijloc!”.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 6 Aprilie, 2020 - 11:12

 A venit nenorocirea aceasta peste noi și nu știm ce să facem. Unii ne lamentăm și ne gândim la sfârșitul lumii și la prezicerile lui Nostradamus. Alții ne dăm viteji în vorbe și declarăm ritos că nu ne temem de nimic, dar în adâncul nostru numai noi știm ce este. Cei mai mulți tăcem, privim în jur și nu ne vine să credem. Știu că nu există cineva cu vreo soluție miraculoasă pentru a ne face optimiști în aceste zile. Ne gândim la ce este mai rău, ne uităm la cei care sunt (deocamdată!) mai loviți decât noi, ne cufundăm în gânduri sumbre.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 22 Ianuarie, 2014 - 10:29

Lui Mihai Eminescu i-au adus laude toți românii care l-au citit, de la cei mai mari cărturari până la oamenii de rând, fascinați de versul și de verbul său. Nu pot pomeni aici toate monografiile și edițiile Eminescu și nici elogiile închinate din secolul al XIX-lea încoace marelui poet. Trebuie doar să amintesc că, începând cu anul 1932, George Călinescu i-a tot prezentat viața, pentru generații de români, cu măsura omului echilibrat și a specialistului desăvârșit, plasându-l pe Mihai Eminescu sub semnul eternității. 

Tip publicație: Intrare blog