Publicat: 14 Decembrie, 2011 - 05:09
Editorialist

Postări de Eugen BLAGA

Miercuri, 25 Martie, 2020 - 20:02

Țara, lumea este într-o profundă criză. Criză ce va atrage alte crize, ce vor face, cu siguranță, mult mai multe victime decît cele pe care le face acum dușmanul nevăzut.

Lumea încearcă să se apere, să lupte convențional împotriva dușmanului neconvențional, împotriva  Nevăzutului și Neștiutului.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 22 Septembrie, 2016 - 14:42

Substantive: frustrare, inhibare, invidie, răutate, neputință, eșec, provincialism, desuetudine, uzurpare…

Adjective: frustrat, inhibat, invidios, rău, neputincios, eșuat, desuet…

Verbe: a invidia, a urî, a dușmăni, a ponegri…

 

Substantive, adjective, verbe…

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 21 Martie, 2016 - 13:00

De  foarte mulți ani asistăm, sub o formă sau alta, la o mulțime de gale. De la galele de box la gala reclamelor, de la Gala Bucureștiului la Gala filmului românesc, apoi la Gala operelor din România, Gala de turism, Gala Local Kombat, apoi la Gala special - 20 de ani de YFU România. Nu putem omite, însă, în schimb, respectabila Gală UNITER, apoi la fel de respectabila Gală a Premiilor Asociațiilor Scriitorilor, în televiziune Gala X Factor, mai recent Gala premiilor „Cariere” și cîte și mai cîte.

Tip publicație: Articol
Duminică, 26 Iulie, 2015 - 14:34

Puțini ar bănui că între anvangardista școlii românești de pictură, longeviva Margareta Sterian,  și Școala de Sociologie de la București există o puternică legătură. Și iată că, acum cîteva luni, expoziția Casei Artmark de la Palatul Cesianu-Racoviță ne-a atras atenția asupra unei astfel de relații, readucîndu-ne în atenție extraordinara complexitate a personalității celei care a fost Margareta Sterian.

Tip publicație: Articol
Duminică, 19 Iulie, 2015 - 13:34

În aceste zile începe admiterea în învățămîntul superior. În unele universități a început deja. Se produc, am aflat, în acest an, mai mult decît în anii anteriori, mutații semnificative în opțiunile studenților. 

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 12 Iulie, 2015 - 14:23

Vară. Căldură mare. Ploi torențiale. Secetă. Inundații. Poltică. Legi. Ordonanțe. Concedii. Salarii nesimțite. Pensii nesimțite. DNA. DIICOT. Parchete. Poliție. Descinderi. Mascați. Televiziuni. Opinioniști. Ciuvică. Pelican. Hanibal. Tăieri de moț pe autostrăzi minuscule. Premier în bastoane. Premier interimar pentru interes național. Președinte. Vile de lux. Primăverii. Palate prezidențiale ceaușiste în refacere. Să uităm trecutul. Bacalaureat. Admitere în universități. Drumuri. Accidente. Radare perverse. Amenzi ca niciodată. Grecia. Ieșirea din UE. NATO. Baze militare NATO. La noi.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 5 Iulie, 2015 - 11:21

Deși nu au trecut foarte mulți ani de la organizarea acestui serviciu medical, medicina de familie a devenit parte din viața noastră, a intrat definitiv în conștiința noastră, aparține traseului medical, pe care, destul de repede, l-am acceptat.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 29 Iunie, 2015 - 00:00

Septimiu Chelcea. Un nume. Un pedagog. Un cercetător pasionat și subtil. Un intelectual fin. Un observator rar întâlnit. Un iscoditor, un neastâmpărat, un om sensibil, capabil să ascundă lacrimi în colțul ochilor, atunci când nu te aștepți, un om care înțelege și remarcă suferința din jur cu o aparentă, doar, detașare, pe care, însă, nu o poate disimula suficient pentru cei care-l cunosc și iubesc. 

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 28 Iunie, 2015 - 20:30

Septimiu Chelcea. Un nume. Un pedagog. Un cercetător pasionat și subtil. Un intelectual fin. Un observator rar întâlnit. Un iscoditor, un neastâmpărat, un om sensibil, capabil să ascundă lacrimi în colțul ochilor, atunci când nu te aștepți, un om care înțelege și remarcă suferința din jur cu o aparentă, doar, detașare, pe care, însă, nu o poate disimula suficient pentru cei care-l cunosc și iubesc. Profesorul Septimiu Chelcea, timp de mai bine de 50 de ani,  a fost parte a unui proces la care, secvențial, am participat toți.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 21 Iunie, 2015 - 11:12

Este vremea revederilor. A re/întîlnirilor după ani. Unii după 10, alții după 20, 30, 40 ...de ani de la terminarea liceului sau a facultății.

Sînt autentice spectacole, pregătite cu mare sau mai mică grijă de cei care, pentru o zi, sau poate pentru mai multe, devin actori în propria lor piesă.

Și, ca în orice piesă, nu lipsesc costumele pregătite cu grijă în casă sau la vreun creator de modă, apoi ținuta, machiajul, coafura, dar și decorurile, toate alese în funcție de anotimp, dar, mai ales, de pungă.

 

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 14 Iunie, 2015 - 07:00

Am reținut dintr-o lectură recentă un pasaj din Leontyne Price: „…adevăratul succes înseamnă luxul de a avea timpul să faci ceea ce dorești”.

Mi-a plăcut. Într-adevăr, a face ceea ce vrei  atunci cînd vrei este, astăzi, mai mult decît oricînd, un mare lux.

Cum ar trebui însă să procedăm pentru a putea „să facem ceea ce ne dorim”?

În primul rînd, revin la credința mea, desuetă, poate, acum, credință indusă din copilărie, anume că ar trebui să muncim. Mult, chiar foarte mult. Și nu orice și nu oriunde.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 7 Iunie, 2015 - 15:05

Șomajul afectează toate categoriile de personal. Începînd de la muncitorii necalificați, de la cei cu studii puține sau deloc, pînă la cei mai înalt calificați, neocolindu-i, din păcate, nici chiar pe cei supercalificați și superspecializați, unii dintre aceștia cu titluri științice dobîndite cinstit în domenii ce, din nefericire pentru ei și pentru această țară, nu mai sînt utile pe piața muncii, toți aceștia pot „dobîndi”/dobîndesc statutul neinvidiat de șomer.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 31 Mai, 2015 - 10:07

Revenim la domeniul politicilor de ocupare, al politicilor sociale de asistență socială a șomerilor și la componenta instituțională extrem de sensibilă a furnizării de servicii de ocupare și de formare profesională.

Se știe. Domeniul este dinamic. Problematica generată de schimbările structurale ce s-au produs în economia României și în politicile sociale au bulversat fundamental piața muncii.

Raportul cerere-ofertă de pe piața muncii românească a fost afectat, printre multe altele, și de emigrația consistentă, precum și de degradarea continuă a învățămîntului profesional.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 24 Mai, 2015 - 12:59

Legislația specifică oferă clarificări, pentru cei care doresc să afle, ale atribuțiilor Serviciului Public de Ocupare. Chiar pe „frontispiciul” site-ului instituției publice respective este definit obiectul de activitate, anume „Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă aplică...

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 17 Mai, 2015 - 12:42

Continuăm „serialul” început acum cîteva săptămîni.

Așa cum promisesem, voi prezenta alte realități neconvenabile din zona (cum îi plăcea să spună unui fost proeminent premier) protecției sociale.

Continuăm cu domeniul, extrem de sensibil și de mare impact social, al gestionării resurselor de muncă.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 10 Mai, 2015 - 12:59

De ceva vreme mass-media are un subiect consistent, pe care îl aștepta de mai multă vreme. Este vorba despre introducerea în sistemul de sănătate a cardului de sănătate. Problema aceasta nu este deloc nouă. De mai bine de 14 ani a fost demarat procesul de informatizare a sistemului de sănătate.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 3 Mai, 2015 - 12:00

De cîteva zile circulă în mass-media o știre cu un conținut surprinzător. O știre ale cărei prime înțelesuri le poți afla cu ușurință. E posibil însă ca în spatele ei să se ascundă și alte semnificații.

Știrea transmisă celor interesați este că în România, în acest moment, sînt 380.000 de persoane care nu au un loc de muncă, dar nici nu caută.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 26 Aprilie, 2015 - 12:36

După cum bine știe orice cetățean, de oamenii ce nu au loc de muncă ar trebui să se ocupe statul. De la jumătatea secolului trecut, ba chiar și dinainte, statul și-a asumat responsabilitatea gestionării populației neocupate, adică a celor ce intră pentru prima dată pe piața muncii, dar și a celor ce, din motive independente de voința lor, au fost disponibilizați pierzîndu-și locul de muncă.

În anul 1968 s-a reînființat, într-o altă structură, Ministerul Muncii.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 19 Aprilie, 2015 - 10:28

Cu aproape 47 de ani în urmă, unul din marii sociologi ai acestei nații, H. H. Stahl, în numărul 12 din decembrie 1967 al celebrei reviste a Uniunii Scriitorilor din România, „Viața românească”, făcea o analiză excepțională, de mari dimensiuni, a ceea ce, la acea vreme, era structura socială din România.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 13 Aprilie, 2015 - 15:00

A început marea sărbătoare. De acum, timp de 40 de zile, pînă la Sărbătoarea Înălțării Domnului, vom comemora evenimentul fundamental al creștinismului, Învierea lui Hristos, fiul lui Dumnezeu, după răstingnirea sa din Vinerea Mare. 
Această zi marchează și începutul anului ecleziastic creștin.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 5 Aprilie, 2015 - 15:23

Lumea se mișcă. Se clatină. Natura, parcă, și ea se alătură oamenilor. Este în derută. Uită că primăvara a venit și aruncă în noi cu zăpadă și frig.

Autoritățile sînt și ele în derută. Parlamentul gafează din pricina unor partie-pris-uri ascunse și, totuși, atît de vizibile. Președintele actual îl acuză pe fostul că este postac, iar fostul nu poate să tacă, îi numără postările și-i reproșează  că el  stă mai mult pe facebook, că este un mai mare postac. Ca într-un dialog între copii. Ba tu, ba tu!

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 29 Martie, 2015 - 13:30

Foarte mulți ani, filmografia românească de dinainte de 89 a fost călcată, în totalitate, în picioare.

Cu siguranță, au fost realizate filme la comandă. Cu siguranță, unii dintre diriguitorii de atunci ai cinematografiei românești au impus, au cenzurat, au dat indicații și au finanțat, pe criterii ideologice, mersul cinematografiei românești. De asemenea, visul ceaușist de a realiza 100 de filme artistice pe an a existat. S-a dovedit, însă, că dezideratul a fost iluzoriu.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 8 Martie, 2015 - 13:44

Continuă batjocorirea limbii române, fără ca cei ce iau bani pentru a o proteja să facă ceva. Alterarea accentului se pare că este „boala”cea mai recentă a limbii. Iată doar cîteva „perle”culese de noi din surse publice multiple, doar în cîteva zile. Și asta fără să ne propunem să căutăm.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 2 Martie, 2015 - 00:36

Anul acesta, la 17 martie, în toată lumea se marchează Ziua Mondială a Asistenței Sociale. Și în acest an Colegiul Național al Asistenților Sociali din România organizează o Gală a Excelenței în Asistența Socială. Cea de a doua. Este cu atît mai remarcabil acest eveniment, cu cît el este realizat de și pentru asistenții sociali, o profesie, din păcate, nu suficient valorizată de către societate. Efortul Colegiului pentru a organiza un asemenea eveniment este uriaș.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 22 Februarie, 2015 - 12:08

De ani buni, sînt un constant utilizator al celebrului DN1. Am parcurs de mii de ori
tronsoane mai mari sau mai mici din el, am suferit, alături de concitadinii mei, în
2005, cînd s-a modernizat, lărgindu-se de la 2 la 3 benzi de circulație pe sens,
apoi am lăsat pe acest drum o parte semnificativă din timpul meu, din viața mea,
cînd au fost construite cele trei pasaje supraterane și cel subteran de la Băneasa.
Un drum de 20-30 de kilometri ajungea să fie parcurs în 2-3 ore. Am mai suferit,

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 15 Februarie, 2015 - 11:31

Cu ceva timp în urmă am avut privilegiul să fim invitați la un eveniment de excepție în minunatul palat Cantacuzino de pe Calea Victoriei, donat de Măruca și George Enescu Uniunii Compozitorilor.

Se acordau premiile UNIMIR, adică premiile Uniuniunii Muzicienilor Interpreți din România, ediția a III-a. Cea de a patra a avut loc la Ateneul Român, în luna august trecut. Am avut, poate, una din puținele ocazii, avînd în vedere vîrsta unora dintre cei prezenți, să-i revedem, de data aceasta lîngă noi, pe cei care au dat valoare excepțională artei cîntului.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 8 Februarie, 2015 - 21:00

Bucureștiul este un oraș al contrastelor. A fost dintotdeauna și va fi, probabil, mereu. În același timp cu palatele de pe Calea Victoriei, fost pod al Mogoșoaiei, sub același cer al Bucureștiului erau mahalele insalubre, în care își duceau viața cei mai mulți. Astăzi, contrastele s-au accentuat. Alături de palatele somptuoase, recuperate de foștii proprietari și apoi vîndute îmbogățiților „de după război”, de cele dobîndite cu mizerabila formulă de preluare a „drepturilor litigioase”, stau cele nou construite, cele mai multe excelînd prin prost gust, care agresează, cu voia „edililor”, locuri, bulevarde, străzi ce au excelat secole prin noblețe, bun gust, rafinament arhitectonic, calitatea umană a proprietarilor. Iar, dacă cineva  s-ar încumeta să vadă ce s-a petrecut în zona periurbană a capitalei, să vadă cum pînă și mediul natural, cel plămădit de Dumnezeu și apoi ocrotit de oameni, plămădit să furnizeze sănătate capitalei prin aer și apă, a fost călcat în picioare arhitectonic, urbanistic și din perspectiva protecției mediului, atunci suferința celor care mai sînt păstrători ai respectabilității date de valoare și rafinament ar face ca lacrimile să le inunde obrajii.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 1 Februarie, 2015 - 11:45

Este, cu siguranță, unul din cele mai semnificative deficite pe care, de douăzeci și cinci de ani, le are, constant, țara. Mai bine zis, le au cei ce s-au aruncat, cu lăcomie,  să puna mînă pe țară.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 25 Ianuarie, 2015 - 11:51

Gheorghe Zamfir continuă să ne copleșească, nu numai cu muzica. Iată ce ne spunea într-un interviu: „Este nevoie de o Academie Spirituală a Naiului”, ”Fiecare organ are tonalitatea lui. Muzica poate vindeca orice organ, dacă i se adresează în tonalitatea portrivită” și „Eu nu mai mănînc carne de animal, pentru că, nu demult, aveam șapte milioane de vaci, acum avem doar un milion. Eu mă închin la mioara românească, la turma de oi”. Și totuși, muzica zamfireană este divină. Nimeni nu-l va putea înlocui pe el. Și, din păcate, nu știm să-l prețuim.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 18 Ianuarie, 2015 - 12:43

Lumea intelectualității române a înregistrat nenumărate destine tragice. Unele au fost reținute de memoria colectivă, altele au fost uitate. Uitate chiar și de cei care, intelectual, dar și profesional, și-au tras rădăcinile din ceea ce au creat aceștia. Multe dintre destine au fost spulberate, distruse de vremurile cumplite care s-au abătut, ca un blestem, de fiecare dată,  asupra intelectualității. Altele s-au stins singure în uitare, în exiluri autoimpuse sau impuse de alții.

Tip publicație: Intrare blog