Publicat: 6 Februarie, 2020 - 15:18
Share

Preşedintele Uniunii Salvaţi România, Dan Barna, a afirmat joi că dovada cea mai clară a faptului că nu a existat un "blat" între PNL şi PSD l-ar reprezenta colaborări locale între USR şi liberali în localităţile în care social-democraţii au şanse să câştige primăriile.

"Vreau să fac o distincţie importantă. Negocierile, înţelegerile politice între partide sunt legitime, oriunde pe glob. Însă când aceste negocieri sunt împotriva intereselor cetăţenilor, sunt înţelegeri pur politicianiste, atunci vorbim de blat. În momentul de faţă, întrebarea pe care şi-o pun toţi românii este: e sau nu blat între PSD şi PNL. În momentul de faţă, PNL va trebui să dea dovadă în perioada următoare că această dezvoltare de scenarii pe care o experimentăm cu toţii nu e parte a unui blat, ci parte a contextului politic actual şi a forţei pe care PSD o are nemeritat în Parlamentul României. Or, din această perspectivă, ne aşteptăm că în situaţia în care rămânem cu primari într-un singur tur să vedem că acolo unde sunt necesare colaborări locale pentru a scăpa de PSD, PNL este deschis la aceste colaborări. Ar fi cel mai clar mesaj că nu suntem în secvenţa unui blat", a arătat Barna, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni, la finalul întâlnirii cu preşedintele Klaus Iohannis.

Dan Barna a apreciat că există şanse limitate ca alegerile locale în două tururi să fie stabilite pe cale parlamentară. Din acest motiv, el a menţionat că, în cazul în care nu vor avea loc alegeri anticipate, USR doreşte ca viitorul Guvern să îşi asume acest obiectiv în faţa Parlamentului.

"Şi alegerile anticipate şi alegerea primarilor în două tururi pe instrumentul legislativ parlamentar sunt posibile dacă se ajunge la un acord politic cu suficienţi semnatari, susţinători. Este ceea ce face preşedintele Iohannis în acest moment - să încerce să constituie o majoritate pentru anticipate. În egală măsură, dacă PNL, USR şi celelalte partide care susţin primari în două tururi vom reuşi să constituim majoritatea necesară - ar fi posibil acest instrument. Însă, să nu fim naivi, controlul Biroului permanent aparţine PSD. Pentru ca acele legi să ajungă la vot, pe ordinea de zi a Camerei şi a Parlamentului, e necesar să avem o majoritate în Biroul permanent. Deci şansa reală - dincolo de declaraţii şi dorinţe - ca alegerea din două tururi să se întâmple pe instrument parlamentar este una limitată, din punctul nostru de vedere", a spus liderul USR.

Tag-uri Institutii: