Publicat: 5 August, 2019 - 09:40
Share

O noua editie a Campanie "Sanatate pentru sate" a Patriarhiei Romane s-a desfasurat sambata, 3 august, in comuna Lipanesti, din judetul Prahova. Medici specialisti in diabet si nutritie, cardiologie, medicina interna, gastroenterologie, recuperare medicala si psihologie au oferit consultatii gratuite celor 200 de persoane invitate la actiune. Pacientii au fost in general persoane varstnice, acestia au beneficiat de teste de glicemie, fiind de asemenea investigati EKG si ecograf. 

 

Dr. Camelia Sarateanu, medic gastroenterolog, voluntar la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, a declarat: "Pacientii examinati astazi prezentau diferite afectiuni hepatice, incarcare grasa a ficatului, alcoolica, non-alcoolica, diferite afectiuni gastrice, gastrite, boli de reflux. In acelasi timp incidenta ficatului gras creste paralel cu obezitatea si diabetul, multi pacienti care sufereau de boli cardiovasculare, afectiuni degenerative, pacienti cu depresie. Desi, sunt in mediul rural, pacientii mananca prost, trec peste masa de dimineata, foarte multi mananca seara tarziu, balonarea este principalul simptom gastroenterologic si durerile de stomac. Astazi am intalnit o formatiune, posibil un sarcom in hipogastru, chisturi hepatice, hemangioame hepatice, mai multe persoane cu depresie, stim ca in 2020, depresia va fi pe primele locuri catalogata ca si boala, am intalnit si multe stari pre-diabetice".

Dr. Carmen Zaharescu, medic cardiolog, voluntar al Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, a punctat: "Am intalnit foarte multi pacienti hipertensivi, cu tensiune controlata de pana la 19-20 care nu isi administreaza tratamentul la timp, pacienti cu dureri in piept, pacienti cu palpitatii, patologii obisnuite pe care le intalnim in mod obisnuit. In general, pacientii au fost multumiti, sunt pacienti care nu au mai facut un consult cardiologic de ani de zile si care chiar aveau nevoie de o evaluare, de o schimbare a schemei terapeutice, de un EKG".

Dr. Simona Carniciu, medic diabet si nutritie, voluntar la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, a afirmat: Am diagnosticat cateva probleme noi printre care si diabet zaharat de tip II, probleme care nu se stiau inainte si e foarte bine ca i-am prins in faza incipienta, lucru care poate sa se reflecte in controlul bun al diabetului pe termen lung al acestor pacienti pentru ca ei cu cat intarzie momentul diagnosticarii cu atat problemele vor fi mai mari, complicatiile vor fi mai grave si mai multe."

Danut Pruna, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, a conchis: "Astazi, au fost prezenti si foarte multi medici, o echipa destul de numeroasa, din pacate, s-au descoperit si foarte multe probleme de sanatate la multe persoane care vor continua investigatiile la medicii specialisti de la spitalele din apropiere. Subliniez că majoritatea localnicilor, după efectuarea EKG-ului si ecografului, au prezentat afectiuni cardiace importante, dar si de alta natura. De altfel, pentru un caz mai grav a fost nevoie sa solicitam interventia ambulantei pentru ca pulsul lui depasise 170, fara sa faca un efort sustinut. Este destul de greu pentru acesti oameni, aici, in localitate, pentru ca nu sunt medici specialisti, foarte multi oameni lasa pe plan secund controlul medical si majoritatea ajung tarziu la medic, atunci cand sansele de insanatosire scad".

Din septembrie 2015 pana in prezent peste 8.000 de oameni din categorii dezavantajate social, precum sunt cei cu vârstă înaintată, statut de neasigurat la CNAS, persoane cu dizabilități, nedeplasabile sau pacienți cu boli cronice, au beneficiat de servicii de asistenţă medicală primară oferite de voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului în cadrul ediţiilor derulate.

 

Obiectivul asumat de medicii voluntari implicati în proiectul caritabil este de a depista la populaţie bolile cu risc endemo-epidemic şi bolile cronice, care se constituie ca prime cauze de deces, în țara noastră.Sambata, 10 august 2019, se va desfasura o noua editie a Campaniei Sanatate pentru sate in localitatea Provița de Jos, din judetul Prahova.

 

Toate acțiunile voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale se desfășoară cu binecuvântarea Patriarhului României, Prea Fericitul Parinte Daniel, și sub coordonarea Arhim. Ciprian Grădinaru.