Publicat: 22 Iulie, 2019 - 00:03
Share

O echipa mixta de 20 de voluntari ai Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului a desfasurat sambata, cea de a 64-a actiune din cadrul campaniei “Sanatate pentru sate”, in orasul Comarnic, din judetul Prahova. Medici specialisti in diabet si nutritie, cardiologie, medicina interna, gastroenterologie si oncologie au oferit consultatii gratuite celor aproximativ 100 de persoane prezente. Pacientii au fost preponderent persoane varstnice, care au beneficiat de teste de glicemie si investigatii EKG si ecograf.

Danut Pruna, voluntar coordonator la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, a declarat: "Aici este un orasel micut, nu sunt foarte multi medici specialisti. Din pacate, aceasta lipsa a medicilor specialisti se simte si la orase, nu doar la sate. Initial, a fost o campanie dedicata satelor, insa aceasta se adreseaza si oraselor mici care duc lipsa de medici specialisti. Oamenii ne-au multumit pentru faptul ca am venit cu aceasta echipa medicala".

Carmen Zaharescu, medic cardiolog, a mentionat: "Am avut foarte multi pacienti hipertensivi, pacienti cu dureri in piept, cu insuficienta cardiaca, cu tulburari de ritm, patologiile obisnuite cardiologice pe care le intalnim. Ca si cazuri speciale am avut pacienti cu dureri in piept, modificari pe EKG care necesita investigatii mai amanuntite. Este foarte important ca oamenii sa afle din timp de aceste probleme de sanatate pentru ca astfel putem preveni probleme mult mai serioase de sanatate, putem preveni un infarct miocardic, un accident vascular, daca depistam din timp factorii de risc si ii tratam". 

Teodor Salmen, medic rezident -diabet si nutritie, a spus: "Consider ca este cea mai buna abordare sa venim aici in mijlocul comunitatii, intrucat medicina primara se face acolo unde sunt pacientii si este o activitate care este oarecum putin realizata in Romania din cauza deficitului de cadre medicale. Venind cu aparatura necesara pentru a face screening este cea mai buna metoda".
Dr.Virgiliu Mihail Prunoiu, chirurg oncolog, a specificat: "O activitate frumoasa in care am putut sa-mi aduc aportul nu numai pentru partea de cancer, cat si pentru partea de chirurgie generala. Destul de multa lume interesata si pentru probleme legate de vezicula biliara, litiaza veziculara, cancere renale si am putut sa ajut si pe aceasta cale. Astazi, am descoperit multe probleme amanate, in special cele referitoare la pietre la vezicula biliara, cancere care nu au mai fost monitorizate de mult timp, nu au mai fost urmarite si probleme la san, partea cu care ne si ocupam in campania de screening si ne dorim sa ajungem si in alte localitati in afara Bucurestiului si Ilfov".

"Mie imi pare foarte bine ca mi-a dat aparat de glicemie, mi-a dat teste. Nu aveam bani, pensia este foarte mica", a spus o pacienta.
Localnica 2
"Este foarte bine ca ati venit, faptul ca facem si niste analize gratuite e un lucru bun. Multumim!", a adaugat o alta pacienta.
"Pana acum a fost foarte bine, sunt foarte bucuros ca ati venit sa ne ajutati, e prima data cand fac analize de 20 ani si e binevenita aceasta initiativa a Patriarhiei Romane. E un lucru minunat, asa ar trebui sa se faca la 3-4 luni", a punctat un beneficar al campaniei.
 "M-am convins despre niste analize ca sunt bune si multumesc de tot", a mentionat un alt localnic.

Preotul Paroh Marian Vaduva, de la Parohia Poiana-Comarnic, judetul Prahova, a concluzionat: "Ne aflam in orasul Comarnic, oras de munte, parte din parohie se afla la DN1, insa cea mai mare parte se afla pe strada Poiana, la 1000 m altitudine, deci aproximativ 5km se urca si exista anumite zone greu accesibile unde sunt oameni in varsta care au copii plecati departe sau in strainatate sau la munca in orasele mari si din acest motiv, chiar daca unele servicii sunt decontate de Casa de sanatate, oamenilor le e greu sa ajunga la un cabinet specializat in functie de afectiunea de care sufera".

 

Activitatea voluntarilor Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului sa desfășurat cu sprijinul Medist, Liamed Brasov si a Spitalului Viting din Bucuresti.

Campania “Sanatate pentru sate” a inceput in septembrie 2015 si are pana in prezent in cadrul celor 64 de activitati desfasurate si peste 8000 de beneficiari

Evenimentele social filantropice ale voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Nationale se derulează cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și sub îndrumarea Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru, iniţiator şi coordonator al tuturor campaniilor de la Paraclisul Catedralei Naţionale.