Publicat: 23 Septembrie, 2016 - 18:19
Share

Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE) a lansat un apel care vizează completarea grupurilor de lucru care vor elabora subiectele pentru disciplinele de examen din cadrul evaluărilor și concursurilor naționale din anul școlar 2016-2017. Este vorba despre  evaluarea competențelor fundamentale la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a, Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, examenul național de Bacalaureat, examenul național de definitivare în învățământ și concursul de titularizare.

Înscrierea se desfășoară în intervalul 27 septembrie — 4 octombrie, exclusiv on-line, pe platforma disponibilă pe site-ul CNEE, www.rocnee.eu. Candidații trebuie să completeze următoarele documente în format electronic: chestionarul de înscriere on-line, CV-ul în format european și anexe ale CV-ului (copii ale diplomelor de studii și alte documente justificative, relevante pentru procedura de selecție, semnate, scanate și incluse într-un singur document care să poarte numele candidatului, în format pdf), respectiv o variantă originală de subiect, corespunzătoare tipului de evaluare, examen, concurs național și disciplinei/domeniului pentru care s-a înregistrat candidatura, însoțită de baremul de evaluare și de notare.

De asemenea, candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

— activitate de predare-învățare-evaluare în ultimii 4 ani școlari;

— abilități de operare pe calculator;

— experiență în activități de evaluare educațională, altele decât cele de evaluare curentă (membru în comisii naționale/zonale/locale de evaluare, membru în proiecte axate pe evaluarea didactică, absolvent al unor cursuri/stagii specifice de formare în evaluare etc.);

— disponibilitate pentru participare, pe parcursul anului școlar 2016-2017, la activitățile desfășurate individual și în echipă, la CNEE.

În procesul de selecție vor avea prioritate cadrele didactice care au absolvit cursuri/module specifice activităților de evaluare, au titlul științific de doctor sau au absolvit un masterat/un curs postuniversitar în domeniul disciplinei sau în domenii conexe celui pentru care aplică și au gradul didactic I, II sau definitivatul.

Selecția candidaților înscriși va avea loc în perioada 5 — 7 octombrie 2016, iar anunțarea rezultatelor se va face individual, doar pentru candidații selectați, în data de 7 octombrie.

BIROUL DE COMUNICARE

MINISTERUL EDUCAȚIEI NAȚIONALE ȘI CERCETĂRII ȘTIINȚIFICEWella Professionals și UNICEF: Atelierul de Formare din Bacău - o șansă pentru adolescenții vulnerabili

Wella Professionals, Consiliul Județean Bacău — Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Drepturilor Copilului (DGASPC) Bacău, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău și UNICEF în România au inaugurat joi, 22 septembrie 2016, Atelierul de Formare 'Învăț, știu, pot !' din Bacău.

'Proiectul 'Învăț, știu, pot !' reprezintă un exemplu de parteneriat între mediul public si mediul privat, ce poate fi urmat cu succes în beneficiul celor mai vulnerabile categorii de persoane. Practic, urmare a acestui parteneriat de succes, în prezent, 22 de tineri aflați în situații de risc învață meseria de hairstylist. Pentru că resursele necesare desfășurării acestei activități nu sunt foarte costisitoare, la finalizarea programului de formare, tinerii pot să-și facă împreună un atelier și astfel să devină mici antreprenori. Acest proiect este un exemplu și un model ce ne dorim să fie replicat, astfel încât numărul persoanelor vulnerabile să fie din ce în ce mai redus și să crească numărul celor care pot fi independenți.', a declarat dl. Sorin Brașoveanu, Președintele Consiliului Județean Bacău.

Wella Professionals, una dintre cele mai importante mărci de produse profesionale pentru îngrijirea părului, colaborează cu UNICEF, cea mai mare organizație din lume care promovează drepturile copilului, pentru a oferi un viitor mai bun tinerilor vulnerabili, prin formarea abilităților de viață, cursuri de coafură și mentorat. DGASPC Bacău a pus la dispoziție spațiul în care se desfășoară activitatea atelierului, iar AJOFM Bacău va sprijini adolescenții, absolvenți ai cursurilor de formare, să își găsească un loc de muncă. Astfel, Atelierul de Formare 'Învăț, stiu, pot !' din Bacău reprezintă un excelent exemplu de parteneriat public — privat.

'Proiectul 'Învăț, știu, pot !' este inovator și permite DGASPC să completeze pachetul de servicii sociale asigurat în prezent adolescenților și tinerilor aflați în situație de vulnerabilitate. Investiția în educația continuă a copiilor și a adolescenților contribuie la creșterea incluziunii sociale, iar o astfel de oportunitate cum este cea oferită de proiectul 'Învăț, știu, pot !' cu siguranță va schimba destine.', a declarat dl. Sorin Bîrlădeanu, Director DGASPC Bacău.

Potrivit datelor UE, în jur de 40% dintre copiii români trăiesc în sărăcie sau prezintă risc de sărăcie. Ca și în multe alte state europene, găsirea unui loc de muncă reprezintă o problemă majoră pentru tineri. Aproximativ 22% dintre adolescenții și tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani sunt șomeri. România înregistrează o rată ridicată — aflată în continuă creștere — a tinerilor care nu sunt nici angajați, nici cuprinși într-o formă de educație și formare (16,8% în 2012). Inițiativa 'Making Waves' face parte din demersurile realizate de UNICEF în România pentru a crește accesul la o educație de calitate, pentru a proteja copiii vulnerabili împotriva violentei și abuzului și a promova un stil de viață sănătos, oferind în același timp o nouă șansă adolescenților vulnerabili. Finanțarea oferită de Wella susține Atelierele de Formare de la Focșani, Piatra Neamț și Bacău. Anual, în fiecare dintre cele trei centre, aproximativ de 20 de adolescenți vulnerabili provenind din sistemul public de protecție a copilului său din familii foarte sărace vor beneficia de acest tip de formare.

'Centrul pe care îl lansăm astăzi este un bun exemplu de parteneriat public-privat care poate aduce beneficii multiple. Adolescenții care sunt în sistemul de protecție a copilului și cei din familii vulnerabile se pot pregăti în meserii care sunt căutate pe piața muncii și angajatorii vor avea de unde să recruteze forță de muncă bine pregătită. Implicarea instituțiilor de la nivel judetean este, de asemenea, esențială pentru a putea continua și extinde astfel de acțiuni. UNICEF în România promovează aceste parteneriate care aduc soluții simple și de succes, cu implicarea tuturor actorilor de la nivel local.', a afirmat Eduard Petrescu, Coordonator Programe UNICEF în România.

La eveniment au fost prezenți: membrii din conducerea Consiliul Județean Bacău, oficiali ai DGASPC și AJOFM Bacău, reprezentanți ai autorităților locale, adolescenți beneficiari ai proiectului, profesioniști care lucrează cu copii și adolescenți, membrii ai echipei UNICEF, precum și jurnaliști.