Publicat: 2 Decembrie, 2019 - 10:21
Share
Raportorii români: „Profesia notarială, cu tot ceea ce implică aceasta, este receptivă la progres și la inovație”

Profesia notarială este pregătită să facă față cu succes provocărilor erei digitalizării și schimbărilor în plan economic și social pe care aceasta le produce. Acesta este mesajul transmis de delegația notariatului român la cel de-al 29-lea Congres Internațional al Notariatelor.
De-a lungul timpului, instituția notariatului a fost nevoită să facă permanent față noilor provocări legate de schimbările ce au loc la nivelul cadrului social și juridic. Întrucât funcția sa se află în serviciul societății, notarul trebuie să aibă capacitatea de a se adapta constant la nevoile actuale ale acesteia și ale cetățenilor. Pe lângă dezvoltarea constantă a societății, cuvintele cheie ale schimbărilor petrecute la sfârșitul secolului al XX-lea și începutul secolului al XXI-lea sunt, în special, globalizarea, digitalizarea și protecția datelor cu caracter personal.
Acesta este contextul general la care s-au raportat participanții la cel de-al 29-lea Congres Internațional al Notariatelor, desfășurat la Jakarta în perioada 27-30 noiembrie 2019. Contribuția activă a notariatului român la lucrările congresului s-a materializat prin intervenția raportorilor Adrian Guli, notar public, membru al Camerei Notarilor Publici București și Mihai Ovidiu Buran, notar public, membru al Camerei Notarilor Publici Cluj, secondați de notarul public Oana Racolța, din Camera Notarilor Publici Cluj. Raportorii au prezentat viziunea notariatului român cu privire la rolul și poziția instituției notariale în contextul transformărilor tehnologice, economice și sociale induse de trecerea la economia digitală.
„Profesia notarială, cu tot ceea ce implică aceasta, este receptivă la progres și la inovație, pregătind pârghiile legale și administrative necesare cooperării dintre nou și procedura de autentificare, puternic ancorată în tradiție și istorie”, au concluzionat raportorii români în alocuțiunea prezentată în fața celor 1500 de participanți, reprezentând 89 de organizații notariale de pe patru continente, membre ale Uniunii Internaționale a Notariatului (UINL).
____________________________________________________________________________________________________
 

Tag-uri Geo: