Publicat: 17 Iulie, 2015 - 12:45
Share

Fostul europarlamentar Adrian Severin s-a prezentat vineri la DNA şi a spus la ieșire că procurorii l-au pus sub acuzare pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la spălare de bani.

"Astăzi s-a extins în sensul că, de data asta, nu sunt autor, sunt complice la faptul că cei care au primit bani pentru aceste studii au făcut alte contracte cu alții, nu cu mine, și că prin aceste contracte s-ar fi dorit să se spele bani veniți de la mine. Eu nu înțeleg. (...) Nu eu am plătit banii, nu eu încheiam contractele, ci asistenții mei. (...) Culmea este că mi-au pus sechestru și pe conturile de salarii. Voi contesta, pentru că eu nu am venituri de sute de milioane. Toate veniturile mele sunt din activități profesionale și în special din salarii. La ora actuală, venitul meu însumat este de aproximativ de o mie și ceva de euro, salariul de profesor. Dacă o să-mi blocheze conturile, nu mai am cu ce să plătesc întreținere, chirie", a declarat Adrian Severin.

Prezentăm comunicatul de presă al DNA pe acest subiect:
"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus extinderea urmării penale față de suspectul ADRIAN SEVERIN, membru al Parlamentului European, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la spălare de bani, în formă continuată,

În ordonanța de extindere a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada martie 2007 — noiembrie 2010, Severin Adrian a încheiat, fie în nume propriu, fie ca reprezentant al grupului politic din care făcea parte, din Parlamentul European, un număr de 20 de contracte de consultanță cu mai multe firme create anume pentru a justifica prestarea unor servicii fictive, constând în realizarea unor studii.

În perioada respectivă, singurele activități înregistrate de societățile în cauză au fost cele în relația cu Adrian Severin, respectiv grupul politic din care făcea parte.

Ulterior, societățile comerciale respective nu au mai avut niciun fel de activitate, iar în prezent toate figurează ca fiind radiate din Registrul Comerțului.

În aceeași perioadă, suspectul Adrian Severin cu intenție și în conivență cu suspecții Jugănaru Anne-Rose-Marie, Abraham Florin — Leontin și o altă persoană, a acționat în vederea disimulării originii ilicite a sumelor de bani provenite din decontările frauduloase din bugetul Parlamentului European, prin transferurile succesive ale sumei totale de 586.350 lei, efectuate de către societățile din grup către o fundație, prin încheierea unor contracte fictive de pregătire și instruire a personalului.

Concret, din actele de urmărire penală a rezultat faptul că plățile efectuate în contextul de mai sus nu au la bază operațiuni reale.

Pentru a da o aparență de legalitate transferurilor efectuate, suspecții au convenit disimularea acestora sub forma plății unor servicii de pregătire profesională a angajaților, deși aceeași angajați ai societăților în cauză au fost angajați și la fundația respectivă, iar obiectul contractelor încheiate pentru justificarea plăților este similar.

Mai mult, numerele de ordine ale contractelor încheiate de fundație cu societățile în cauză sunt consecutive, ceea ce indică faptul că nu au existat contracte încheiate și cu alți potențiali beneficiari ai unor astfel de cursuri.

În plus, o parte din plățile facturate de fundația respectivă către societățile comerciale 'beneficiare' era ulterioară încheierii raporturilor de muncă cu acei salariați, aceștia fiind angajații unei alte societăți din grup, la momentul respectiv.

Suspectului Adrian Severin, i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție".

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE