Publicat: 10 Mai, 2012 - 18:05

Fastuoasa sală "Mitiţă Constantinescu" a Băncii Naţionale a găzduit, Joi, lucrările conferinţei "Absorbţia fondurilor europene. Este România capabilă de saltul dorit?" - organizată de Platforma Europeană de Dezvoltare.

În ultimii ani, această fundaţie s-a făcut cunoscută prin insistenţa şi aplicabilitatea cu care a pus în discuţia specialiştilor români şi europeni probleme de fond ale situaţiei din România şi ale perspectivelor sale. Această conferinţă vine după ce precedenta, desfăşurată la Bruxelles, a avut ca temă “Agricultura: o şansă pentru România şi Europa”, reunind specialişti şi factori responsabili de primă mărime, implicate în “Strategia Europa 2020 şi Agricultura”.

Conferinţa de la Banca Naţională a fost deschisă de preşedintele Fundaţiei, Nela Păvăloiu, care a ţinut să precizeze: "Realizarea unei absorbţii ridicate a fondurilor europene este o chestiune de importanţă majoră, nu numai pentru asigurarea ţintei de creştere economică din acest an sau din anii următori, dar şi pentru corecta reflectare a intereselor României în viitorul cadru financiar al Uniunii Europene, 2014 – 2020.

Din nefericire – trăim un paradox: foarte multă inteligenţă şi competenţă, dar totuşi succese modeste. Eu mă raportez la problema absorbţiei fondurilor şi altfel: cred că trebuie să fie şi o chestiune de orgoliu naţional. Refuz să cred că polonezii pot, iar noi nu. Cred în Europa unită, dar şi în patriotism economic. Dacă nu putem să evoluăm economic datorită fondurilor europene, atunci de ce ne-am mai chinuit atât să intrăm? Ca să devenim doar piaţa de desfacere? Platforma Europeană de Dezvoltare se adresează tuturor care vor să facă şi fac. EDP este platforma tuturor românilor care gândesc şi acţionează European".

Nela Pavaloiu
Nela Păvăloiu

Lucrările conferinţei, moderată de două autorităţi în materie – profesorul Vasile Puşcaş şi economistul Daniel Dăianu, preşedinte al Platformei – au adus în discuţie aspecte concrete, obiective şi subiective, nu doar tehnice care-şi pun amprenta asupra nivelului scăzut de absorbţie a fondurilor europene.


Vorbitorii, printre care s-au numărat Antoaneta Popescu, Gabriel Friptu, Cătălina Meliţă, Adrian Mândroiu, Dragoş Pâslaru, Carmen Dobrotă, Carmen Roşu, Claudiu Coadă, Leonard Cornoiu şi Maria Varga – oameni cu responsabilităţi concrete în domeniu, în diferite instituţii, de stat sau private, au adus în discuţie chestiuni menite să limpezească şi să optimizeze un proces de care se leagă nemijlocit eforturile de ieşire din criză a economiei şi societăţii româneşti.