Publicat: 5 Martie, 2019 - 11:54
Share

450 de elevi ai Scolii Gimnaziale Sinesti au fost beneficiarii editiei cu numarul 55 a campaniei „Prevenție și educație pentru sănătate”, derulata de catre voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului. Micutii au aflat de la medicii-voluntari notiuni pretioase despre cum sa-si prezerve sanatatea fizica şi psihica. Temele abordate au fost periajul corect al danturii, notiuni de nutritie si igiena corporala, tehnici de prim ajutor, postura corectă si tehnici de recunoastere si gestionare a comportamentului cunoscut sub denumierea „bullying".

Campania „Prevenție și educație pentru sănătate” a debutat, luni, in judetul Ialomita. Prof. Dana Marcu, directorul Scolii Gimnaziale Sinesti, a afirmat: "Actiunea voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului este binevenita in scoala noastra, cu atat mai mult, cu cat, copiii au si un optional pe aceasta tema. Ii ajuta sa invete sa se alimenteze corect, sa faca sport, sa acorde primul ajutor, sa aiba o viata cat mai sanatoasa. Avand in vedere faptul ca ei sunt la sat si noi nu avem un medic permanent in scoala care sa faca acest lucru, voluntarii sunt bineveniti in scoala. Noi nu avem un psiholog in scoala, ne-am dori foarte mult sa avem, cred ca elevii ar fi foarte incantati sa lucreze cu un psiholog, incercam sa suplinim aceste lucruri prin activitatile pe care le facem. Copiii au fost incantati, asa se vede pe fetele lor, au inteles despre ce este vorba, ei se exprima liber, pun intrebari".

Danut Pruna, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, a spus: "Doamna Director ne-a spus ca ar fi foarte necesare aceste lectii de prim ajutor deoarece au fost situatii cand nu au stiut cum sa actioneze pentru a salva anumite persoane si este foarte bine ca acesti copii sa cunoasca notiuni de prim ajutor. Tot dumneai ne-a sugerat ca psihologul sa le prezinte copiilor mai multe informatii copiilor care nu au parintii aproape, copii ai caror parinti au plecat in strainatate, iar ei sunt foarte deprimati. Noi, in foarte multe locatii pe unde ne deplasam, ne mulam cumva si pe solicitarile cadrelor didactice, ei cunosc problemele existente si atunci noi adaptam prezentarile pe care le avem".

 

Prezentarile specialistilor-voluntari au fost foarte bine primite de catre elevi care au apreciat:
"Unele informatii le stiam, unele nu. Sunt folositoare astfel de actiuni pentru ca ne ajuta. Am invatat cum sa imi controlez furia, am invatat ca trebuie sa ma gandesc la un tort cu cinci lumanarele si sa suflu in ele pentru a ma calma", a spus un elev.
In acelasi context, colegul sau a amentionat: "Am invatat sa ma spal corect pe dinti, sa dam mai intai sus, apoi jos, ca trebuie sa ii spalam si pe dinauntru. Vizita voluntarilor a fost una frumoasa, ne-a invatat multe".

 

"Inainte stiam doar ca trebuie sa fac acele compresii pe corpul uman si acum am invatat cum trebuie si unde sa fac ca sa am mai multe sanse sa il salvez. Aceste informatii sunt foarte importante si pentru cultura noastra generala si in cazul in care nu e un adult langa noi si trebuie sa facem singuri pana vin
cadrele medicale", a adaugat o fetita.

 

"Sincer nu m-am asteptat la asa ceva, nu credeam ca ne vor face si demonstratii cum putem sa ajutam pe cineva. Mi s-a parut foarte interesant, am invatat foarte multe lucruri si pe parcurs o sa incep sa fac si eu aceste lucruri. A fost foarte interesant", a opinat un alt copil.

 

Evident, toate actiunile voluntarilor Catedralei Nationale sunt sprijinite organizatoric de catre preotii din localitatatile unde se desfasoara campaniile social-filantropice. Preotul Paroh Alin Constantin Partenie, de la Parohia Lilieci, judetul Ialomita, a ajutat la organizarea acestei editii si a concluzionat: "Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului aduc un plus de informatii pentru viitorul acestor copii. Fiind o zona rurala, nu avem permanent in mijlocul nostru o echipa de medici. De aceea, este foarte importanta si binevenita aceasta activitate pentru copiii din parohiile noastre, scoala Sinesti incluzand copii din mai multe parohii, Liliesti, Catunesti, Livedea si Sinesti. Cred ca este importanta si interactiunea dintre medici si elevi pentru ca s-a discutat liber, s-a discutat pe intelesul lor, au fost si imagini semnificative, astfel incat cred ca a prins foarte bine.

 

In prezent, campania „Preventie si educatie pentru sanatate” are 12.900 de beneficiari din 13 judete si Capitala.

Actiunea voluntarilor a fost organizata cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, sub coordonarea Arhim. Ciprian Grădinaru, duhovnicul Paraclisului CMN.

 

Tag-uri Geo: