Publicat: 1 Noiembrie, 2018 - 15:01
Share

Editia 52 a campaniei de "Preventie si Educatie pentru Sanatate" a avut loc, miercuri, in localitatea Boteni din judetul Arges. O echipa de 7 voluntari ai Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului a plecat inca de la ora 5 dimineata din Bucuresti pentru a aduce bucurie si informatii utile celor 250 de persoane, beneficiare ale acestei editii. Copiilor le-au fost prezentate notiuni fundamentale privind o nutritie sanatoasa, reguli de aur pentru o igiena exemplara, tehnica corecta a periajului, postura corecta, dar si cum poate fi combatut fenomenul de bulying. O noutate a acestei editii a campaniei a fost prezenta doctorului Prunoiu Virgil, coordonatorul programului de screening al Institutului Oncologic Bucuresti, care a evidentiat importanta efectuarii periodice a testului Babes-Papanicolau pentru combaterea si prevenirea cancerului de col uterin.

Danut Pruna, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, a declarat: "Astazi, avem 250 de beneficiari, 200 de copii si 50 de femei. Inca o data, se demonstreaza utilitatea campaniei de "Preventie si Educatie pentru Sanatate" si cea de "Prevenire si Depistare a Cancerului de Col Uterin"! Un exemplu elocvent pe care pot sa vi-l dau ar fi ca la intrebarea dr. Prunoiu: Cate femei au fost, in ultima vreme, la ginecolog, au raspuns afirmativ doar 6 dintre cele 50, ceea ce este extrem de putin. Prin urmare, campania de informare derulata de voluntari este extrem de utila pentru a peveni o problema de sanatate ulterioara. De atfel, domnul doctor Prunoiu, medic chirurg oncolog, coordonatorul Programului de screening din cadrul Institutului Oncologic Bucuresti, in cadrul prelegerii facute doamnelor prezente a evidentiat importanta efectuarii periodice a testului Babes-Papanicolau pentru combaterea si prevenirea cancerului de col uterin. Dupa cum stiti, noi voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, impreuna cu Institutul Oncologic Bucuresti, desfasuram o campanie de "Prevenire si Depistare a Cancerului de Col Uterin", in cadrul careia se recolteaza testul Babes-Papanicolau, atat femeilor neasigurate, cat si celor asigurate, cu varsta cuprinsa intre 24-65 ani, acestea avand nevoie doar de cartea de identitate. Reiterez ca acest test are o importanta vitala pentru ca el permite depistarea precoce a leziunilor precanceroase si de aceea, reprezinta o sansa la viata pentru femei".

 

 

Doctor Prunoiu Virgiliu Mihail, coordonatorul Programului de Screening al Institutului Oncologic Fundeni, a mentionat:
"Astazi, le-am vorbit doamnelor prezente despre preventia cancerului de col uterin, sa se prezinte la medicul gincecolog  pentru examenul gratuit, programul Ministerului Sanatatii pentru cancerul de col uterin. Este foarte important pentru a descoperi leziunile aflate in faza de inceput si pentru care si noi, medicii putem sa le ajutam, sa le tratam".

In asentimentul sau a fost si Mirela Cristina, director la Scoala Gimnaziala Petre Tutea, Boteni, care a declarat:
"Consideram ca aceasta campanie este foarte utila, frumoasa, atat pentru elevi, cat si pentru parintii acestora. A avut loc astazi o activitate mai mult decat utila, o educatie pentru sanatate, pentru adulti si pentru copii".

 

Dr. Georgiana Tocaci, medic specialist Psihiatrie Pediatrica, voluntar Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, a punctat: "Intalnesc destul de frecvent in practica medicala cazuri de copii agresati la scoala. De asemenea, am mai vorbit si despre dependenta de calculator, de televizor, ca este o patologie, deja, a devenit si ea diagnostic. Am vorbit despre crizele de agresivitate, indiferent de varsta pe care o au, manifestarile agresive sunt deosebit de frecvente. Le-am explicat cum apar aceste crize si cum ar trebui de procedat pentru a si le controla. In ceea ce priveste televizorul, calculatorul, ii sfatuiesc pe parinti sa nu le puna copiilor televizor in camera, sa monitorizeze site-urile pe care intra, sa fie atenti la jocurile pe care le joaca si sa stabileasca o anumita limita. In ceea ce priveste partea de bulying, de hartuire, incurajam copiii sa vina si sa spuna atunci cand au o problema sau daca asista la un fenomen asemanator pentru a incerca sa ii ajutam, probleme fiind atat in partea celui care este hartuit, cat si aceluia care hartuieste".

 

Gelu Costache, asistent medical balneofiziokinetoterapie si recuperare medicala, voluntar al Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, a subliniat: "Ca de fiecare data, copiii au primit cu bucurie toate informatiile, cu interes, au constientizat mai mult ce li se intampla, ce posturi gresite pastreaza de-a lungul zilei, ce activitati duc la aceste posturi gresite si cum le putem remedia, cum putem preveni deformarile sistemului osteo-articular, in principal ale coloanei, cum putem face ca deformarile acestea care sunt provizorii si generatoare de durere sa nu devina definitive, sa nu ajunga intr-un stadiu in care corectia este mult mai grea, uneori si imposibila. Evident ca ei, copiii foarte interesati, constientizeaza mai mult ce li se intampla, ce postura adopta ei de-a lungul zilei si raman cu niste informatii utile si chiar si cu o motivatie sa incerce din ce in ce mai mult sa pastreze o postura corecta, sa duca un stil de viata activ, sportiv, care sa pastreze cat mai mult starea de bine, starea de sanatate".

 

Dr. Claudia Buduna, medic specialist Stomatologie Generala, voluntar al Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului a specificat: "Le-am prezentat copiilor notiuni de stomatologie generala, le-am vorbir despre dentitia de lapte si despre cea definitiva si daca cei definitivi cad, altii nu vor mai aparea. De aceea, trebuie sa avem grija de dintii nostri prin periaj folosind pasta si periuta de dinti. Le-am aratat tehnica corecta de periaj si le-am spus de cate ori trebuie sa mearga la stomatolog".

Farmacistul Sorina Aurică, voluntar al Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, a afirmat: "Le-am vorbit copiilor despre conceptul de igiena, cu accent pe igiena personala, corporala. Desigur ca a implementa de la o varsta cat mai frageda un set de reguli in ceea ce priveste igiena corpului este benefic pentru viitorul adult, pentru ca astfel, avand aceste notiuni copilul sanatos, de astazi, va fi adultul sanatos de maine".

Dr. Simona Carniciu, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice, voluntar la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, a comunicat: "Le-am vorbit copiilor despre alimente, despre cum sa faca diferenta intre sanatoase si nesanatoase, desi stiau foarte bine acest lucru, dar i-am invatat cum sa isi gestioneze poftele de dulce, de alimente nesanatoase, astfel incat sa nu apara efecte pe termen lung si sa nu devina adulti obezi sau cu probleme de sanatate, probleme metabolice sau probleme de afectare cardio-vasculara".

Parintele Puiu Andrei Diaconescu, consilier Eparhial, la Arhiepiscopia Argesului si Muscelului, a concluzionat: "Suntem bucurosi ca astazi, iar avem oaspeti de seama, anume, voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, deja figuri cunoscute si familiare noua. Bucuria este, de altfel, o data in inima noastra ca si gazde, cat si in inima copiilor care au beneficiat de aceasta lucrare duhovniceasca, misionara, educativa si destul de complexa ca si informatii. Nu putem decat sa-i multumim lui Dumnezeu ca a facut aceasta lucrare si multumim tuturor celor ce depun astfel de eforturi si celor care isi rup din timpul lor pentru a veni in sprijinul celor care au mai putina informatie si, iata-ne, azi, mult mai informati decat ieri. Gandesc ca e cel mai potrivit moment si cel mai potrivit lucru acela de a iesi in intampinarea celor care n-au acces la atata informatie. In zona rurala, informatia ajunge mai greu, dar, iata-i azi pe copii, vazandu-le zambetele si bucuria de pe chipuri ca lucrarea a avut un final fericit si si-a atins scopul pentru care a fost gandita".

La sfarsitul activitatii, voluntarii au fost rasplatiti cu un scurt program artistic oferit de catre un grup de elevi, iar voluntarii au oferit copiilor produse de igiena orala, dar si produse bio. Pana la aceasta data, de campania de "Preventie si Educatie pentru Sanatate" au beneficiat peste 12000 persoane din 13 judete. Sambata, 3 noiembrie, voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului se vor deplasa in localitatea Talea din judetul Prahova pentru a oferi consultatii medicale gratuite in cadrul Campaniei "Sanatate pentru Sate".

Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de către voluntari sub coordonarea atentă a părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.