Publicat: 31 Decembrie, 2015 - 20:54
Share

Poliţiştii au aplicat peste 200 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 152.000 de lei, în urma unei acţiuni pentru verificarea respectării normelor referitoare la paza obiectivelor, bunurilor şi valorilor.

În perioada  24-29 decembrie a.c., Poliţia Română, prin structurile de specialitate ale Direcţiei de Ordine Publică, a derulat o acţiune, la nivel naţional, pentru verificarea respectării normelor Legii nr.333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor şi valorilor.

Poliţiştii au urmărit cu preponderenţă prevenirea şi combaterea infracţiunilor contra patrimoniului societăţilor vizate, modalitatea de organizare şi executare a transportului de valori cu respectarea prevederilor legale incidente, respectiv colectarea şi transportul numerarului cu autoturisme amenajate şi personal însoţitor înarmat, precum şi asigurarea protecţiei locurilor de depozitare a valorilor cu respectarea minimă a cerinţelor de securitate.

Astfel, poliţiştii au verificat 2.714 de unităţi economice, 922 de locuri de depozitare a valorilor şi 355 de autovehicule de transport valori.

În urma verificărilor efectuate cu privire la respectarea prevederilor legale privind amenajarea locurilor de depozitare, poliţiştii au constatat 78 de nereguli privind lipsa protecţiei mecanofizice, 101 privind lipsa sistemelor electronice de securitate şi 70 privind neasigurarea cu pază.

Pentru neregulile constatate au fost aplicate 175 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 173.300 de lei, dintre care 32 prestatorilor de servicii de pază şi protecţie şi 143 de sancţiuni contravenţionale conducătorilor de unităţi.

De asemenea, în urma verificărilor privind organizarea transportului de valori, poliţiştii au constatat 6 nereguli privind lipsa planului de pază al transportului avizat, 14 privind nerespectarea consemnelor, 2 au vizat utilizarea autovehiculelor neamenajate, 6 pentru lipsa personalului de pază înarmat şi 5 pentru lipsa monitorizării mijloacelor de transport anume destinate. 

Pentru aceste nereguli, au fost aplicate 32 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 78.700 de lei.

Poliţiştii vor continua acţiunile de acest fel, punând accent pe legalitatea funcţionării societăţilor specializate de pază şi evaluarea eficienţei serviciilor prestate de acestea, pentru creşterea siguranţei transporturilor de valori, a locurilor de depozitare a acestora şi prevenirea faptelor ilicite la regimul pazei obiectivelor, bunurilor şi valorilor.